Megjelent az új készpénztörvény! Milyen kötelezettségekkel kell számolniuk a cégeknek?
Ismertetjük azokat a részletszabályokat, amelyeknek július elsejétől meg kell felelniük a vállalkozásoknak.
Ötször nagyobbak az állatok, mint 50 éve, de a méretükkel együtt az étvágyunk is nőtt. Kérdés, meddig akarjuk ezt folytatni.
Míg a sertés- és marhafogyasztás nem változott az elmúlt 30 évben, csirkéből 70 százalékkal többet fogyasztanak az OECD-országokban 1990 óta. A trend azonban nem az étkezési szokások megváltozását tükrözi.
Az 1940-es évek óta tart a csirketenyésztés átalakulása, ami most ért a tetőpontra: az állatok egészségesebbek, nagyobbak, és kevesebbet is kell értük fizetni. A folyamatnak a csirkék látják a kárát – de úgy tűnik, van hajlandóság az etikus húsfogyasztásra. Az Economist összegyűjtötte, mit érdemes tudnunk, mielőtt legközelebb a henteshez megyünk.
Egyes számítások szerint a Földön jelenleg élő, hozzávetőlegesen 30 milliárd mezőgazdasági célra tenyésztett állatból 23 milliárdot tesznek ki csirkék. Nem mindig volt ez így azonban: rengeteg, többnyire gazdasági tényező is hozzájárult a csirkehús soha nem látott népszerűségéhez.
Az 1940-es évek Amerikájában elindult a „Chicken of Tomorrow”, azaz magyarul „A Holnap Csirkéje” című verseny, amin keresztül forradalmasítani akarták a csirketenyésztést. A farmerek elé kitűzött cél a következő volt:
Bár a modern "brojler csirke" (a tömegtenyésztésben legnépszerűbb faj) így született meg, 1957 és 2005 között közel ötszörösére nőtt a madarak 56 napos korukban mért tömege, 0,9-ről 4,5 kilogrammra. 1960 óta ráadásul – az inflációt beleszámolva – nemzetközi szinten csökkent is a hús ára, miközben sertéshez és marhához drágábban lehet hozzájutni.
Az ipar növekedéséhez hozzájárult a higiéniás fejlődés is: az antibiotikumok miatt kevésbé kell odafigyelni az állatokra, így élhetnek többen, kisebb helyen, az emiatt csökkenő mozgáslehetőség pedig kevesebb táplálékot igényel. Sőt, miközben szinte havonta érkeznek kutatások a vörös húsok (mint a marha vagy a sertés) káros hatásairól, addig a csirkehús egészségességét alig kérdőjelezik meg a szakemberek.
Az ipari mivolta miatt a csirkék tenyésztése és exportálása komoly kihívásoknak kell, hogy megfeleljen. Az Európai Unióban 1997 óta tilos a klórral fertőtlenített csirkék importja az Egyesült Államokból, és hiába a gyógyszerezés, a 2010-es évek madárinfluenza-járványai miatt például 2015 óta nem importál Kína amerikai madarakat, ezzel hatalmas gondot okozva az ottani, exportra termelő gazdáknak.
A legnagyobb probléma azonban az állatokat magukat érinti. Állatvédő csoportok állítása szerint akkorák a ma tenyésztett csirkék mellizmai, hogy párosodni is csak akkor tudnak, ha éheztetik őket. Régóta eltávolodtak a húsiparban attól is, hogy a madarak a lehető legtovább csak a tojásukért legyenek tartva. Sok helyen pedig akkorák az állatok, hogy a csontjaik már meg sem tudják mozgatni a rajtuk lévő tömeget, és így gyakorlatilag alig mozogva, leépülve, „zombiként” élik le az életüket.
Az állatvédő szervezeteknek és alapítványoknak köszönhetően egyre több figyelmet kap a húsukért tenyésztett állatok életminősége. Hollandiában 60-ról 5 százalékra esett vissza a gyors növekedésű, „lufinak” gúnyolt csirkék bolti aránya 2015 és 2017 között, Nagy Britanniában pedig a szabadon tartott madarak tojásai népszerűbbek a ketrecben neveltekénél. 2012-ben az EU elindított egy szabályozási hullámot: betiltották a csirkék szűk ketrecben nevelését, amit átvettek Kaliforniában, az USA legnagyobb államában is.
Ennek megfelelően egyre több farmon váltanak organikus termelésre. Azonban sem ez, sem a vegetáriánus és vegán életmód látszólagos népszerűsége nem változtatott a tényen, hogy a fogyasztók a legolcsóbb húst veszik a legszívesebben. Egyelőre.
Ismertetjük azokat a részletszabályokat, amelyeknek július elsejétől meg kell felelniük a vállalkozásoknak.
Folyamatosan bővül a céges bankkártyapiac. A kínálaton egyre inkább látszik, hogy a neobankok megjelenése versenyre készteti a hagyományos bankokat is.
Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.
A bvk hosszú távú döntés, az adózási kérdéseket ezt figyelembe véve célszerű kezelni.
Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.
Még mindig nem örök, de a most várhatónál hosszabb és egészségesebb életet ígérnek a longevity módszerei.
Karácsony Gergely azt mondta, hogy az övé a politikai, illetve a jogi felelősség és szívesen bíróság elé áll, hogy ott védje meg az igazát.
Sokszor kipróbált eszközökkel, ígéretekkel és kedvezményekkel igyekszik visszacsábítani híveit a választások előtt az Orbán-kormány.
A lyuk beomlott, és maga alá temette a 17 éves Riccardo B.-t.
Az eddigi vizsgálatok szerint mindkét hajtómű üzemanyagszabályozói ki voltak kapcsolva, ami magyarázhatja, miért zuhant le a gép.