szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Boris Johnson és Jean-Claude Juncker mindenesetre elégedettek.

Megállapodtunk, és ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség halasztásra – jelentette be Brüsszelben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Boris Johnson brit kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. Juncker kiemelte: ez az egyezség nem rólunk szól, hanem a békéről, végül pedig köszönetet mondott Johnsonnak. Johnson igazságos és jó egyezségnek nevezte a most elfogadott megállapodást, egyetértett azzal is, hogy ez megőrzi az Ír-sziget biztonságát és békéjét. Azt is kiemelte:

ez igazi Brexit.

Vagyis London dönthet a jövőjéről. Ezt követően a brit parlamenti képviselők figyelmét hívta fel arra, hogy fogadják el a megállapodást, hogy végre más fontos dolgokkal tudjanak foglalkozni. Majd elvigyorodott.

Nem véletlenül szólította meg Johnson a korábbi egyezséget már háromszor leszavazó brit alsóházi képviselőket. Most sem lehet biztosra venni, hogy a szombatra tervezett ülésen kiáll mellette a többség. Az északír DUP nyilatkozatban jelezte: a parlamenti szavazáson nem adja hozzájárulását a szöveg elfogadásához, ez pedig azt jelenti, hogy alapesetben nem lesz meg a többsége Johnsonnak.

Nem tetszik a szöveg Nigel Farage-nak sem, a Brexit-párt vezetője szerint az a tény, hogy a szabályozást összehangolják, az új egyezség már nem is jelent Brexitet. (A kilépéspártiak által sűrűn emlegetett "Brexit Brexitet jelent" szlogen arra utal, hogy minden szabályozási kérdésben kikerül az Egyesült Királyság az EU joghatósága alól – ez az úgynevezett hard Brexit.)

Elégedetlen az ellenzék fő ereje, a Munkáspárt is, amelynek vezetője, Jeremy Corbyn népszavazást szeretne a megállapodásról. Michael Gove kormánypárti politikus ettől elzárkózott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A közmédia nem forgat filmet az őszödi beszédről

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát

Alaposan megemelték az 1100+ lóerős csúcs-Tesla árát