szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

330-ról 333-ra változott a forint/euró árfolyam egy nap alatt.

Kora reggel még 330,1-330,4 forint környékén mozgott egy euró ára, de délelőtt, amint kinyitottak Európa tőzsdéi, esni kezdett a forintárfolyam, és a gyengülés egész nap folyamatos volt. Késő délután, amikor a tőzsdezáráshoz közeledtünk, már 333,22 forintot is elkértek egy euróért.

A forint ennél gyengébb 2019. december 2-a óta nem volt. A tavaly novemberi történelmi mélypontról, 337,28-ról még visszaerősödött az árfolyam 328-ig, de az új évben újraindult a gyengülés is.

Elsőre logikusnak tűnik a gondolat, hogy az amerikai-iráni konfliktus miatti bizalmatlanság az oka annak, hogy a befektetők inkább a stabilabb, biztonságosabb devizákat választják, így a forint gyengül. Csakhogy miközben a forint 0,8 százalékkal lett napközben gyengébb, a cseh korona 0,1, a lengyel zloty pedig 0,3 százalékot vesztett az euróhoz képest az értékéből, vagyis nem csak a nemzetközi helyzet a magyar gyengülés oka, egyéb okokból sem kedvelik a befektetők most a forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!