szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alapbér jár annak, akit a koronavírus-járvány miatt mentesítenek a munkavégzés alól.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Sem a Munka Törvénykönyve, sem más egészségügyi törvények nem ismerik a karantén fogalmát, ez azonban egyelőre nem okozott munkajogi konflikust, mondta el a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Híradójának.

Kordás László azonban azt feltételezi, hogy a mostani vírus fenyegetettség nyomán változik a munkaügyi szabályozás, és a vállalatok újragondolják majd a biztonságos munkavégzés feltételeit.

"Viták vannak természetesen, a védőfelszerelésekről, a meglétéről, azoknak a használatáról, de egyébként olyan típusú problémával még nem találkoztunk, ami jelentős munkaügyi konfliktus lenne" - mondta Kordás László, aki szerint a vírus fenyegetettség elmúltával átalakulnak majd bizonyos munkakörök, például az ügyfélszolgálatok, ahol a dolgozók közvetlenül kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel.

Egy vállalat egyébként, a járványveszélyre tekintettel mentesítheti alkalmazottját a munkavégzés alól, erre az időtartamára azonban csak alapbér jár.

Lehetnek egyedi esetek is, pl. ha valakinek fertőződik egy családtagja, vagy gyermek felügyeletéről kell gondoskodnia, egy iskolabezárás esetén.

"A Munka Törvénykönyve nem rendelkezik a karanténról, semmilyen féle esetében

 - nyilatkozta a csatornának Székely Tamás, a VDSZ elnöke, ak szerint százszázalékos táppénz jár annak, aki munkával összefüggésben kerül karanténba.

"Abban az esetben, hogyha valaki rokonlátogatásra megy, mondjuk Angliába a gyerekeihez, és ott történik valamilyen egészségügyi intézkedés, akkor ott szintén táppénz lesz majd a vége, de ott nem százszázalékos táppénzre jogosult a munkavállaló

- fejtette ki Székely.

A karantén kifejezés az egészségügyi törvényekben sem szerepel, mégis hivatkoznak rá a hatóságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Telex: Olyan a hangulat a kaszinókban, mintha nem lenne járvány

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között