Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Ha 300 forint alá menne a most 350 körül jojózó euróárfolyam, akkor Magyarország megsértené az uniós előírásokat a PIN-mentes kártyás fizetésekre a járvány miatt bevezetett 15 ezer forintos limittel. Ettől a jelek szerint a kormány sem tart.

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A koronavírus elleni küzdelem része – többek között – a készpénzmentes fizetés arányának jelentős növelése, a fizikai kapcsolatok minimalizálása a fizetések során. A kormány ennek érdekében a veszélyhelyzetre tekintettel megemeli az érintésmentes, köznyelvi nevén pay pass-os fizetések értékhatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra – emeli ki közleményében a Pénzügyminisztérium a kormány egyik legújabb intézkedését.

Az MNB által hétfőn javasolt emelésről szóló jogszabály rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-től lép életbe.

Lesz-e 300 forint alatt az euróárfolyam? (Nem lesz.)

A magyarországi szabályozás eddig szigorúbb volt a kötelezőnél, az uniós előírások szerint fizikai kártyás fizetéseknél 50 euró (vagy azzal egyenértékű nemzeti valuta) esetében nem kell minden alkalommal PIN-kódot kérni. Vagyis a jelenlegi, 350 forint körüli euróárfolyam mellett az elvi limit több mint 17 ezer forint, szóval a kormány lényegében kimaxolja a lehetséges pénzfelvételi határt. Ez azt is jelenti, hogy a kormány nem számít rá, hogy belátható időn belül (de legalábbis a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet vége előtt) 300 forint alá menne az euróárfolyam – az alatt ugyanis egy 15 ezer forintos fizetés már 50 eurónál többet érne.

E lépéssel a várakozások szerint a vásárlásoknak már közel 90 százaléka, azaz összesen mintegy 670 millió darab tranzakció lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál fizikai megérintése nélkül megtörténhet – írja közleményében a tárca. A sok feltételes mód vélhetően annak tudható be, hogy a fizikai kiskereskedelem az élelmiszerüzleteket leszámítva nagyon visszaesett, és nem tudni, milyen korlátozó intézkedések (például kijárási tilalom) érinthetik a közeljövőben a szektort – vagyis lehetetlen megmondani, hány fizikai kártyás vásárlás lesz egyáltalán a következő hónapokban.

 

A forintot aligha lehet most megmenteni, de nem is kell

Rendeletben részletezte a kormány a hat intézkedést, amelyet Orbán Viktor hétfő délelőtt bejelentett. 37 pontban sorolják, kiknek jár adó- és járulékmentesség, de a családtámogatási szabályok is megváltoztak, felfüggesztik a kilakoltatásokat, sőt, még a bankkártyás fizetés részleteibe is belenyúltak.

Kettős ügyfélazonosítás

A járványügyi helyzettől függetlenül továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a 6. vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy ha PIN-kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetés, ahol a rendszer egyáltalán nem kéri a PIN-kódot és így a terminált sem kell fizikailag megérinteni.

A fenti szabályokat egyébként a második uniós pénzforgalmi irányelv (PSD2) írja elő, amit részben Magyarország is bevezetett 2019 őszén. Az új szabályok főleg az online vásárlásoknál hoztak újdonságokat (illetve hoztak volna, ha a csomagot teljes egészében bevezetik, de erre nem készült fel minden szereplő). A legfontosabb a kettős azonosítás. Az online fizetéseknél az alábbi három kategóriába tartozó dolgok közül legalább kettővel rendelkeznie kell a fizető félnek az azonosításhoz:

  • Tulajdon (például bankkártya vagy okostelefon),
  • Tudás (például jelszó, PIN-kód, egyszeri azonosító),
  • Tulajdonság (például ujjlenyomat, hang, arc).

Magyarán az online vásárlások során nem lesz elég bepötyögni a kártyán szereplő adatokat (amiket a böngészők a kártya hátoldalán szereplő CVC-kód kivételével amúgy megjegyeznek, szóval pötyörészni se nagyon kell), azon felül valamilyen kóddal, esetleg ujjlenyomattal vagy hanggal is igazolni kell majd, hogy az ember tényleg az, akinek állítja magát.

A kettős azonosítást egyelőre nem vezették be kötelező hatállyal, ennek ellenére a magyarországi netes fizetések nagy részénél működik, a bankok egyelőre SMS-ben a vásárló mobiljára küldött kóddal oldják meg a második körös azonosítást.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Már a húsvéti nyulak is maszkot kaptak

Már a húsvéti nyulak is maszkot kaptak

Idősek otthonának gyárt szájmaszkokat Balázs Andrea

Idősek otthonának gyárt szájmaszkokat Balázs Andrea

Megváltoztatták a koronavírusos szegedi rektor közleményét

Megváltoztatták a koronavírusos szegedi rektor közleményét