szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a forint gyengül, hanem az összes régiós deviza, és amíg ez így van, nincs nagy baj. A befektetők pánikolnak, mindenki dollárba menekül, az MNB pedig valószínűleg akkor sem tudná megmenteni a forintot, ha akarná.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Zuhanórepülésben volt a forint árfolyama, a magyar deviza az euróval szemben március 19-én, csütörtökön hajszál híján áttörte a 360-as határt. Onnan végül visszapattant, de így is történelmi mélypontot ért el – ahogy hetek óta folyamatosan egyre feljebb tolódik a rekord. Pénteken aztán az árfolyam a sokkal barátságosabb 350 körüli szinten mozgott. Hétfőn reggel közel 355 forintot ért egy euró, az árfolyam aztán visszaerősödött 350 közelébe, majd nap végén ismét 355 környékére gyengült. Összehasonlításképpen: februárban még az volt a nagy hír, hogy az euróárfolyam áttörte a 340 forintos határt.

Kedden tart kamatdöntő ülést a jegybank Monetáris Tanácsa, amely hagyományosan nemcsak konkrét intézkedéseivel (vagy azok hiányával), de már kommunikációjával jelentősen képes befolyásolni az árfolyamot. Igaz, a jegybank régóta hangoztatja, hogy nincs árfolyamcélja (magyarán azzal nem foglalkozik, hogy áll a forint), inflációs célja van, az is középtávon: a Monetáris Tanács döntéseit annak szem előtt tartásával hozza meg, hogy az infláció 3 százalék körül alakuljon.

©

Nem kipécézték a forintot

Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a forint árfolyama zuhan, ugyanez történik az összes régiós devizával, nincs szó arról, hogy a befektetők kipécézték volna a forintot és büntetnék – mondja a hvg.hu-nak Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. A magyar deviza ráadásul nem is áll rosszul a régiós pénzekhez képest, a lengyel zlotyhoz képest például valamelyest erősödött. A háttérben egyértelműen a koronavírus okozta pánik áll, és különösen az európai pénzpiaci központként működő London karantén alá helyezésének kockázata, ami a pénzpiac befagyásával járna. Ebben a helyzetben

a befektetők eladnak minden mozdítható eszközt, és dollárba menekülnek.

Ezt nem csak a forint érzi meg, a 10 éves futamidejű magyar állampapírok kamata is felment, mivel már csak magasabb kamat mellett tudnak vonzóak maradni.

©

Lehet széllel szembe, csak nem érdemes

Amíg a pánik megmarad a piacokon, addig megmarad a forintra nehezedő nyomás – véli Virovácz Péter, jóslásokba egyáltalán nem szeretne bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy meddig gyengülhet még a magyar deviza. Mindenesetre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed több központi bankkal kötött megállapodást arról, hogy dollárlikviditást nyújt számukra, ez enyhíthet valamelyest a helyzeten. A járvány, illetve az az által okozott pánik és válság kifutásával mindenesetre

a forint nagy valószínűséggel visszajön majd az év elején tapasztalt, 340 euró körüli szintre,

ez év végére történhet meg.

A Magyar Nemzeti Banknak korlátozottak a lehetőségei a forint megtámogatására,

nehéz ugyanis egy komplett piaccal szembemenni.

Egy szóbeli intervenció után a jegybank végrehajthat konkrét devizapiaci intervenciót: a devizatartalékából elkezdhet forintot vásárolni. Az a kérdés, lenne-e ennek értelme, és nem csak pár napra sikerülne így stabilizálni a forint árfolyamát. Amíg a forint együtt mozog a régiós devizákkal, addig nincs baj – viszont mind Csehországnak, mind Lengyelországnak nagyobb devizatartaléka van. Ha ők belevágnak az intervencióba, akkor a magyar jegybank is kénytelen lehet lépni, de ha egyszer belekezd, akkor lehet, hogy hosszú ideig rengeteg pénzt kell a forint támogatásába öntenie.

©

Most majdnem mindegy, hány forint egy euró

Kérdés persze, egyáltalán szükség van-e a forint erősítésére. Az infláció jelenleg nem korlátozó tényező, ilyen szempontból a forint árfolyamának most nincs jelentősége. Az olajárak ugyanis zuhannak, azokkal együtt a magyarországi üzemanyagárak drasztikusan csökkennek, ami lefelé nyomja az inflációt. A gazdaság a járvány miatt kezd akadozni, a lakosság bezárkózik, középtávon csökken a kereslet, a még nyitva tartó boltok akciókkal próbálják eladni az árujukat – mindez szintén lefelé hajtja az inflációt. A pénzügyi stabilitás szempontjából sem aggasztó a forint árfolyama,

a lakosságnak nincs devizahitele, és az államnak is alacsony a devizaadóssága.

Virovácz Péter ezért nem lát érdemi okot a beavatkozásra.

A gyenge forint megdrágítja az importot, ugyanakkor jó az exportáló vállalkozásoknak. A két folyamat eredője még mindig inkább pozitív, a gyenge árfolyam segítheti a válságból való kilábalást. Nagyon nagy jelentősége azért ebből a szempontból sincs, a magyar export jelentős részét multinacionális vállalatok bonyolítják, amelyek egyrészt amúgy is euróban számolnak el, másrészt leginkább cégcsoporton belül kereskednek országok között, nem szabadpiaci, hanem megállapított transzferárakon.

229-től 359-ig: így változott a forint árfolyama 1999 és 2020 között

Már annál is nagyobb a forint zuhanása, mint amekkora 2008-ban volt.

A jegybank megpróbálkozhat egy kamatemeléssel

Lehet érvelni amellett, hogy a magas bérnövekedés miatt a forintnak gyengülnie kell némileg, hogy a hazai termelés versenyképessége fennmaradjon. Ez néhány forintot jelenthet éves szinten, de ami most zajlik, az talán már sok – véli Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgató-helyettese. Azért is, mert a deviza gyengülése a lakosság hangulatát, várakozásait befolyásolja, és tartósan emelheti az inflációt. Bár az olajárak példátlan esése miatt az infláció bizonyára mérséklődni fog, a jegybank által kiemelten figyelemmel kísért maginfláció még a legutolsó adatok alapján is gyorsult, érdemes lehet óvatosnak lenni.

Samu szerint a jegybank egy kamatemeléssel ha nem is tudná megfordítani a forint gyengülését, de a további gyengülő trendnek véget vethet. A kamatemelésnek egy fontos kockázata van: mégpedig az, hogy megemeli az adósok törlesztési terheit, és akkor sújtja a gazdaságot, amikor éppen a koronavírus miatt világgazdasági recesszió hatásait nyögi. Ez a veszély ugyanakkor a hitelmoratórium elrendelésével lényegében megszűnt.

©

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a hitelmoratórium nem ingyenhitelt jelent: mind a már futó, mind a moratórium alatt felvett hiteleket kamatostul vissza kell fizetni, épp csak szünetel a törlesztés a moratórium alatt. A jegybank március 23-ai közleménye szerint azt szeretnék, ha a moratórium végével ennek ellenére ne emelkedjenek a törlesztőrészletek, hanem a futamidő nőjön a moratórium hosszát meghaladó mértékben. A kormány egyelőre adós a hitelmoratórium feltételeit meghatározó részletszabályokkal.

Indul a pénzpumpa

Alig akad olyan elemző, aki szerint a jegybank ezúttal akár az alapkamathoz, akár az egynapos betéti rátához (azon a kamaton, amit a bankok akkor kapnak, ha az MNB-nél parkoltatják a pénzüket – illetve most fizetnek ezért, mert a ráta mínusz 0,05 százalék) hozzányúlna – derül ki a Portfolio körkérdéséből.

A jegybank esetleg növelheti a bankközi likviditást, nagyobb mozgásteret biztosítva a pénzintézeteknek. Ez igazából már elkezdődött, március 23-ával életbe lépett több szabálylazítás.

Valószínűsíthető, hogy az MNB eszközvásárlási programot hirdet, így próbál meg pénzt pumpálni a gazdaságba. Első lépésként felemelheti a növekedési kötvényprogram (amelyben a jegybank vállalati kötvényeket vásárol) keretét, illetve egyéb eszközök vásárlását jelentheti be, akár állampapírokét a másodlagos piacon (a jegybank közvetlenül nem vehet állampapírokat, az tiltott államadósság-finanszírozás lenne). A pénzpumpa beindítása nemcsak logikus lépés lenne, de beleillik a nemzetközi trendbe. Eszközvásárlási programot jelentett be a lengyel központi bank, az Európai Központi Bank 750 milliárd eurós programot hirdetett, amire az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ráemelt, és bejelentette, hogy „a szükséges” összegben kész eszközöket vásárolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

Megjelentek a kormány gazdasági csomagjának részletes szabályai

Rendeletben részletezte a kormány a hat intézkedést, amelyet Orbán Viktor hétfő délelőtt bejelentett. 37 pontban sorolják, kiknek jár adó- és járulékmentesség, de a családtámogatási szabályok is megváltoztak, felfüggesztik a kilakoltatásokat, sőt, még a bankkártyás fizetés részleteibe is belenyúltak.