szerző:
Bankmonitor
Tetszett a cikk?

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy vajon később is kérhetik-e a fizetési moratóriumot? Hiszen valljuk be, a koronavírus-vészhelyzet miatti gazdasági problémáknak még csak az elején tartunk, így könnyen előfordulhat, hogy aki most biztosnak hiszi az állását, azt később mégis leépítik, fizetés nélküli szabadságra küldik, esetleg csökkentik a fizetését. Nem árt azonban óvatosnak lenni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jó hírünk van, ugyanis a 2020. december 31-ig érvényes hitel moratórium utólag is kérhető. Ez azt jelenti, hogy ha most biztosnak érezzük a jövedelmünket, ezért úgy döntünk, hogy tovább fizetjük a hitelünket (vagy hiteleinket), akkor később is van lehetőség belépni a moratóriumba.

Ezt kell tennünk:

1. Most jelezni kell a bankunknak, hogy tovább fizetnénk. Hiszen, aki most nem tesz semmit, annál automatikusan elindul a szüneteltetés.
2. Ha mégis kérjük, ezt is jelezni kell!

Azért is érdemes a moratórium hosszát a lehető legrövidebbre szabni, mert, ahogy azt a Bankmonitor kiszámolta, ez bizony a moratórium idejét meghaladó futamidő hosszabbítással, valamint a teljes visszafizetendő összeg emelkedésével jár. És minél rövidebb a hitel moratórium hossza, annál mérsékeltebbek ezek a mellékhatások.

Azért is érdemes lehet feleslegesen nem élni a moratórium lehetőségével, mert ez egyben azt is jelenti, hogy

a halasztás ideje alatt az adós nem lesz hitelképes.

Ez érthető, hiszen miért igényelne valaki újabb kölcsönt, ha saját meglátása szerint a meglévő törlesztőjét sem képes megfizetni.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a hitelmoratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!