szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Sofőrnek és a logisztikai munkákra sokan szeretnének bekerülni a nagy üzletláncokhoz úgy, ahogyan egyre többen rendelnek házhoz szállításra. A cégeknek egyszerre kell megküzdeniük a kiszállítás iránti nagyobb kereslet kielégítésével és a kereskedelmi különadó rémével.

Soha ennyi álláskereső nem szeretett volna még futár lenni Magyarországon, vagy valamilyen módon a házhoz szállítás logisztikáján dolgozni. Nem csoda, hiszen ahogy életbe léptek a kijárási korlátozás szabályai, sőt már ez előtt hetekkel, amikor egyre több cég adta meg a dolgozóinak a home office lehetőségét, nagyságrendekkel többen kezdtek el házhoz szállítással vásárolni. A járvány megérkezésekor az üzleteknek szinte egyik napról a másikra kellett átszervezniük a munkát.

A Sparnál a sofőrnek jelentkezők száma ugrott meg a leginkább a járvány kezdete óta – írta kérdésünkre Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője. A Tesco nagyjából 40 százalékkal növelte meg a házhozszállító kapacitást. Ők amellett, hogy új dolgozókat vettek fel, szerződtek az Ice Cube jéggyártóval, akik 26 autóval dolgoznak be a kiszállításba. A DM-nek pedig több cég is jelezte, hogy felszabadult kapacitásukkal fuvarozó munkákat vállalnának. A vállalat azonban egyelőre nem szerződött új partnerrel a kiszállításra, mert a mostani együttműködő partnerük „maradéktalanul el tudja látni” a meglévő munkákat.

Arra, hogy az újonnan felvett dolgozókat csak a válság idejére tervezik-e alkalmazni, a Tesco sajtóosztályától kaptunk választ: a vállalatnál határozott idejű munkaszerződést kötöttek azokkal, akiket a járvány alatti toborzási kampányban vettek fel.

©

A cégek sok dolgozójukat átvezénylik, hogy gördülékeny maradjon a házhoz szállítás. A DM például mindent így oldana meg, oda nem akarnak új dolgozókat felvenni, „a megnövekedett logisztikai feladatokat nem új munkatársak felvételével, hanem a munkaerő átcsoportosításával oldjuk meg” – írta Kanyó Roland marketing- és PR-menedzser. Igaz, mivel a rendelések száma nő, hosszabb kiszállítási idővel kell számolni – tette hozzá. A Sparnál más utat választottak, ott új munkatársakat vettek fel, hogy a megnövekedett igényeket kiszolgálják. A Tesco eddig több mint 200 új dolgozót vett fel az Online Bevásárlás csapathoz.

A kereskedelmi különadó jókora mélyütést jelent, főleg úgy, hogy állandósítja is ezt a kormány. A Spar már lépett is, április elején azzal büszkélkedett még, hogy csaknem 900 embert vett át más szektorokból, hogy a járvány miatt tapasztalt forgalmi kiugrások esetén is garantálni tudják az ellátás biztonságát, azóta viszont ugyanezeket az embereket elküldte.

De a munkát más módon is át kellett szervezni: a Spar például taxis shopping néven indított új megoldást, és a szállítási időablakokat hétköznapon éjjel fél 12-ig kitolták. Az IKEA elindította a távoli konyha- és hálószobatervezési szolgáltatást is – ez azt hozta magával, hogy az eddiginél jóval többen érdeklődnek a konyha- és hálószobabútorok iránt. A Tesco pedig beindította a Tesco Doboz szolgáltatást: ahol nem lehet online rendelni tőlük, oda előre összeállított, egységes tartalmú dobozokat kérhetnek a vevők, bennük 23 féle nem romlandó étellel, illetve háztartási termékkel, ezeket aztán a Magyar Posta szállítja házhoz. Hasonló szolgáltatás az Auchannál is elindult.

©

Több üzletlánc korlátozta a kiszállított áruk mennyiségét. A Tesco például azt a szabályt vezette be, hogy egy vásárló egyszerre legfeljebb 80 kiló árut rendelhet. A cégnél úgy számolnak, hogy ez nagyjából egy családi nagybevásárlás felső szintje, vagyis a korláttal a pánikszerű felvásárlást akarták megelőzni. De azért, hogy az alapvető élelmiszerekből ne fogyjon ki a webshop, több kategóriában korlátozták a megvásárolható termékek maximális számát.

Konkrét számot a forgalom növekedéséről Miskolczi Gergely, a soroksári IKEA áruház vezetője árult el. Ő azt írta:

több mint 38 százalékos növekedést tapasztalunk az online értékesítésünkben a tavalyi évhez képest, és vásárlóink száma is megközelítőleg 30 százalékkal nőtt a járványt megelőző időszakhoz képest.

Az IKEA online forgalmában azért is tapasztalhatott ekkora növekedést, mivel a cégvezetés a veszélyhelyzet elrendelése után úgy döntött, bezárja magyarországi üzleteit. A boltok jövő héten nyitnak újra.

©

A Tescónál annyit árultak el, hogy a házhoz szállítás iránti érdeklődés „jócskán meghaladja a karácsonykor szokásost”. A DM-től erre a kérdésünkre azt a választ kaptuk: „az online rendelések volumene a DM-boltok átlagos volumenének megfelelően változott”.

A Központi Statisztikai Hivatal a kiskereskedelemről még csak a februári adatokat tette közzé, a márciusi számokra május 6-ig kell várni. Februárban mindenesetre minden korábbi rekord megdőlt, amióta havi szintű adatközlést végez a KSH, soha nem volt még olyan, hogy az egy évvel korábbihoz képest 11,3 százalékkal nőjön a kiskereskedelmi forgalom. Február utolsó néhány napjában tört ki a felvásárlási láz, a statisztikusok úgy számoltak, hogy a növekedésből 5,7 százalékpontot magyaráz ez. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 33 százalékkal nőtt, de ennek nem a járvány volt az oka, ugyanilyen nagy növekedést mérnek hónapról hónapra, ahogy egyre népszerűbb lesz az online vásárlás. Márciusra ez a láz alábbhagyott, amire természetesen nem az a magyarázat, hogy mindenki felpakolt vécépapírból, inkább a húsvét elmaradása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanságok miatt hagyott alább a vásárlási láz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!