szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már februárban is több évtizedes rekordot döntött a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése, annyian rohantak a boltokba a járványtól tartva.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Legalább másfél évtizedes rekord dőlt meg februárban: 

a kiskereskedelmi üzletek forgalma 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit

Márpedig olyan, hogy egy hónapban ekkorát nőjön a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, nem fordult elő azóta, hogy hozzáférhetőek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havi gyorsjelentései.

Februárban még ugyan nem léptette életbe a kormány a koronavírus-járvány miatt a veszélyhelyzetet, de a KSH szerint már látszik a számokon, hogy a hónap végén felvásárlási láz indult.

Ez a statisztikusok szerint a teljes kiskereskedelmi forgalom több, mint 11 százalékos bővüléséből 5,7 százalékpontot magyaráz.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának 11,3 százalékos növekedéséből 7 százalékpontot, a gyógyszer-, gyógyászati és illatszerüzletek esetében a 16 százalékos bővülésből mintegy 10 százalékpontot.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 10,7,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,4,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első két hónapját összesítve 9,5 százalékkal volt nagyobb a forgalom, mint 2019 január-februárjában.

Nemsokára érkeznek a számok a járvány hatásáról
A mostani adatközlés azért is különösen érdekes, mert ez az első olyan KSH-adat, amelyen már látszik a járvány hatása. A statisztikai hivatal általában másfél-két hónappal az adatfelvétel ideje után jut el odáig a feldolgozással, hogy ki tudja adni a számokat, vagyis azt, hogy számszerűsítve mimt jelent a koronavírus a magyar gazdaság számára, még csak április közepén-végén kezdjük majd el igazán precízen látni.

Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 11 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9 százalékkal növekedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 11,4 százalékkal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (24 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (16 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (15 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,4 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,0 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (0,4 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 33 százalékkal emelkedett – de itt nem érdemes arra gondolni, hogy már februárban mindenki házhozszállítással rendelt a járványtól félve, ez a jókora növekedés évek óta tart.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 957 milliárd forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!