szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Annyira kitett a magyar gazdaság a nemzetközi folyamatoknak, hogy hiába voltak kevésbé szigorúak a járvány miatti korlátozások, nem ússzuk meg recesszió nélkül – erre jutott az Európai Bizottság konvergenciajelentése. Azt is megállapították: a kormány nem nagyon pumpálja a pénzt a gazdaságba, hogy kezelje a válságot.

Közzétette az Európai Bizottság a 2020-as konvergenciajelentést. Ezt a dokumentumot kétévente kell kiadni, a szerzői azt vizsgálják benne, hogy az országok, amelyek egykor aláírták, hogy vállalják az euróövezethez csatlakozást, készen állnak-e erre. Ma már egyáltalán nincs szó arról, hogy a kormányunk magyar eurót szeretne, de a rég megtett vállalás jogilag még érvényes. Úgyhogy a jelentés szerzői kötelességüknek eleget téve megállapították, ami eddig is egyértelmű volt:

Magyarország jelenleg nem alkalmas az euróbevezetésre.

Ahhoz, hogy egy országnak eurója legyen, négy kritériumnak kell megfelelnie. Ebből Magyarország kettőt teljesít, egyrészt a bruttó államadósság évek óta csökken, miközben a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alatt van, másrészt a hosszú távú hitelek kamatlába is kellőképp alacsony. Két kritériumnak azonban nem felelünk meg: az infláció magasabb a szükségesnél, az euró előszobáját jelentő ERM II nevű árfolyam-mechanizmusban pedig nem veszünk részt.

A kötelező kör mellett azonban sokkal inkább az érdekli a jelentés olvasóit, hogy mit ír az Európai Bizottság a gazdaságunk általános állapotáról, és a járvány miatti változásokról. A jelentés megerősíti az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzését,

a GDP idén 7 százalékkal zuhanhat, jövőre pedig 6 százalékkal nőhet, vagyis 2021 végére nem ér el a gazdaságunk arra a szintre, ahol 2019-ben volt.

A kormány szerint téved az OECD, amikor nagy recessziót jósol

Magyarország gazdasági teljesítménye alapesetben 8,0 százalékkal eshet vissza idén. Ha viszont nem lesz második hulláma a koronavírus-járványnak, jövőre 4,6 százalékkal emelkedhet.

A járvány miatti intézkedések kevésbé szigorúan korlátozzák a gazdaságot itt, mint sok más országban, de az, hogy a gazdaságunk kitett a nemzetközi folyamatoknak, súlyos problémákat okozhat a jelentés szerint. A munkanélküliség idén 7 százalékosra nőhet a jelentés szerint, az államháztartás hiánya pedig a GDP 5,2 százalékára ugorhat.

Első ránézésre váratlannak tűnhet, de az Európai Bizottság arra jutott, hogy 2020-ban valószínűleg csökkenni fog az infláció. A tavalyi 3,4 százalékos után idén 3, jövőre 2,7 százalékos lehet a mutató. Ennek az oka egyszerű, ahogy az látszik a napokban kiadott inflációs adatokon is: az üzemanyagok árai zuhannak. Az élelmiszerárak növekedése a jelentés szerint meg fog állni, amint az afrikai sertéspestis eltűnik.

A jelentés azt is megállapítja, hogy a kormány nem igazán pumpálja a pénzt a gazdaságba a járvány idején.

Eddig inkább csak a meglévő pénzek átcsoportosításával próbálták megoldani a válságkezelést, a bevételeket csak a bankok és a kiskereskedelmi cégek különadójával növelték. Az eddigi bejelentések alapján ez után is inkább költségvetési átcsoportosítások várhatóak – áll a szövegben.

A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete

Jelentős részben nemhogy átcsoportosításokkal, de egész egyszerűen átnevezésekkel hozta össze a kormány a járványvédekezési és a gazdaságvédekezési alapokat. Már egyértelmű, hogy a kormány ha lehet, egy forint pluszpénzt sem akar költeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Nyolcpontos kompromisszumot ajánlott fel a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét