szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem megalapozottak az OECD-előrejelzésnek azok a pontjai, amely szerint 8-10 százalékos recesszió lehet idén – reagált a Pénzügyminisztérium a prognózisra.

Több szempontot figyelmen kívül hagy az OECD Magyarországra vonatkozó előrejelzése – így reagált a Pénzügyminisztérium arra, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet recessziót és nagy munkanélküliséget jósolt az országnak.

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár azt írta: a magyar gazdaság erős fundamentumokkal rendelkezik, a stabil költségvetési politika, a csökkenő államadósság-pálya és a kedvező munkaerőpiaci mutatók jelentik az alapot ahhoz, hogy sikeres legyen a válságkezelés.

Az OECD szerint idén 8,0 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság, jövőre pedig 4,6 százalékkal nőhet, azaz 2021 végén még csak a 2019-es GDP 96,2 százalékáig sikerül visszatérni. A munkanélküliség eközben 3,4-ről 6,3 százalékosra emelkedhet, jövőre pedig 4,9 százalékra csökkenhet.

Ha lesz a járványnak második hulláma, akkor nem ússzuk meg ilyen könnyen: idén 10 százalékos lesz a recesszió, jövőre pedig csak 1,5 százalékos a növekedés.

Az államtitkár ezeket a számokat úgy kommentálta: nem megalapozottak az elemzésnek ezek a pontjai.

Arra is utalt, hogy az első negyedévben 2,0 százalékkal nőtt a magyar GDP az egy évvel korábbihoz képest, amivel az Európai Unió jobban teljesítő tagállamai között voltunk. Az európai összehasonlítással érdemes óvatosan bánni, ugyanis már az is nagy különbséget jelenthet az egyes országok gazdasági teljesítménye között, ha néhány nap különbséggel ért oda a járvány. Nálunk például az első negyedévnek csak az utolsó három hetében volt veszélyhelyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma

Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma