szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Folytatódik a magyar fizetőeszköz mélyrepülése.

Lassan, de megállíthatatlanul gyengül a forint már egy hete. 346 forintba került egy euró múlt kedden, nem sokkal az előtt, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa bejelentette, négy év után újra csökken az alapkamat, 0,9 százalékról 0,75 százalékra. A közlés után tíz perccel már 350-nél járt az árfolyam, azóta pedig folyamatos a gyengülés.

Kedden délelőtt a forint újra elérte a 357-es szintet, ami kéthavi mélypont.

A jegybank célja az alacsony alapkamattal egyértelmű: laza monetáris politikával próbálják pörgetni a gazdaságot, abban bízva, hogy így könnyebben kinőjük a válságot. Az alacsony kamatok viszont gyakorlatilag automatikusan hozzák magukkal azt, hogy a forint gyengül, ennek a hatásait látjuk ezekben a napokban.

A forint az abszolút mélypontját az euróval szemben idén április 1-jén érte el, akkor 369,5 forintba került egy euró. A napi középárfolyam – amelyen már kevésbé látszanak a néhány perc után véget érő kiugrások – szintén aznap volt a leggyengébb, 364,57.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Az átlag lakáshiteles is meg fogja érezni az alapkamat csökkentését

Nem is annyira az alapkamat, hanem azzal együtt a jegybank egyhetes betéti eszköze kamatának csökkentése érint sok lakáshitelest. Ez ugyanis lefelé fogja húzni a BUBOR-t, amihez a változó kamatú ingatlanhitelek nagy része kötött. A jegybank deklaráltan fel akarja pörgetni a lakossági fogyasztást, hogy meglegyen az áhított V alakú gazdasági visszapattanás.