szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dorkota Lajos szívesen újrázott volna.

Hétfőtől hét évre Horváth Péter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, aki 2010 és 2013 közöttt már vezette a jogelőd Magyar Energia Hivatalt. A miniszterelnök kinevező határozata péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az eddigi vezető Dorkota Lajos megbízatása június 30-án lejárt, és bár pár napja azt mondta a Népszavának, hogy ha Orbán Viktor felkérné, szívesen élne az egyszeri hét éves folytatás lehetőségével, nem mellette döntöttek. A dunaújvárosi ügyvéd, volt alpolgármester, parlamenti képviselő és megyei kormányhivatal-vezető 2013-ban szakmai múlt nélkül került az átalakított és kibővített hatáskörű hivatal élére,de az elmúlt hét évben nem volt hír arról, hogy a kormány elégedetlen lett volna vele.

Horváth Péter szolnoki olajmérnököt, aki 1998–2002 között a városi Fidesz elnöke is volt, majd az Uralszk Holding ügyvezetőjeként leírt vargabetű után a Mol nemzetközi beszerzéseivel kezdett foglalkozni, 2010-ben nevezték ki az energiahivatal élére.

Ő alapozta meg szakmai vagy annak látszó döntésekkel az Orbán-kormány rezsicsökkentési politikáját. Egy korabeli nyilatkozat szerint „a minisztériumi álláspontot magától értetődőnek tartotta a szakmai érvekkel szemben”. 2013-ban ugyan mégis távozott onnan, de fontos pozíciókban maradt, így az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) vezérigazgatója lett. Onnan 2016-ban küldték el, akkor vélemények szerint a „simicskátlanítás”, illetve a Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter közti politikai harc vesztese lett.

Most hét évre visszatért. Az eddigi elnök, Dorkota Lajos további beosztásáról egyelőre nincs hír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Örökbe fogadót mindenki ismer, de olyan nőt, aki lemondott gyerekéről, szinte senki"

"Örökbe fogadót mindenki ismer, de olyan nőt, aki lemondott gyerekéről, szinte senki"

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma