szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A járványból és a vele járó gazdasági leállásból nem következik, hogy a külföldön dolgozó magyarok tömegesen visszatérnének – véli Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója, aki a HVG-nek nyilatkozott.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Valami változóban van, de semmiképpen nem az történik, amit sokan vártak, hogy mindenki hazatér, a többség a járvány ellenére külföldön maradt – mondta el a HVG-nek adott interjúban Hárs Ágnes. A kutató így azzal sem ért egyet, hogy Magyarországon azért lódult volna meg a munkanélküliség, mert tömegesen hazajöttek a kint dolgozók. Szerinte, bár vannak ilyen esetek, a hatás nem lehet jelentős. Egyrészt, mivel sokan nem is lennének jogosultak a magyar munkanélküli ellátásra, sokan pedig úgy tértek haza, hogy közben távmunkából továbbra is végzik kinti munkájukat.

A Kopint-Tárki vezető kutatója arról is beszélt, miért nem lehet arra számítani, hogy a külföldön dolgozó magyarok a járvány miatti félelmükben hazaindulnak. Egy korábbi kutatásra hivatkozva elmondta: amíg a Magyarországon és külföldön élők között a külföldi lehetőségek megítélésében nem voltak nagyon nagy különbségek, abban igen, hogy akik már külföldön dolgoznak, a magyarországi munkalehetőségeket és kilátásokat nagyon rossznak látják, sokkal rosszabbnak, mint akik itt élnek. Ebből következtetnek arra, hogy ők nem jönnek haza.

További részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

Szigorúan 500 fő alatt: indul a szigligeti Várudvar Fesztivál

A Fradi szurkolóinak már kamionja is van

A Fradi szurkolóinak már kamionja is van

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele