szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lisztarány megjelölésével voltak gondok, az egyik kenyérben pedig túl sok só volt.

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egy minőségi és több jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást – közölte a hivatal szerdán a honlapján.

Tájékoztatásuk szerint alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a "hatósági kosárba", amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott.

Azt is hozzátették, a tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok (különböző penészgombák által termelt vegyületek) esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer-maradékok jelenlétét is, élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Minőség szempontjából a tartósítószer és savasság vizsgálatai nem tártak fel problémát a Szupermenta termékteszt során. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200 ezer forint értékben. A jelölési hibák – többek között a tűréshatár alatt mért rost, a teljes kiőrlésű lisztarány helytelen jelölésével, és a tápértékjelöléssel kapcsolatos hibák – miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztették.

Kitértek arra is, hogy a Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatának első helyére a Tesco Tönkölyös vekni került, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet a teljes kiőrlésű búzaliszttel készült Rivercote toast szeletek érdemelték ki.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Érezhetően rengett a föld hétfőn Miskolcon

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Meglódult az óvszerpiac a korlátozások feloldása után

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon

Áramszünet miatt vannak többórás késések a dunaújvárosi vasútvonalon