szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyhetes betéti tender kamata lesz igazán fontos, nem az alapkamat – figyelmeztetett nemrég az MNB. Most döntöttek az egyhetes betét kamatáról, de a forint ennek ellenére is alig jutott a 369-es szint alá.

A Magyar Nemzeti Bank már korábban jelezte, hogy nem arra kell igazán figyelni, milyen kamatkondíciókat határoz meg a Monetáris Tanács, hanem azt, hogy az igazgatóság milyen kamatot ad meg az egyhetes betéti tenderre. Most meghozták a döntést: nem változott az egyhetes betét kamata, 0,75 százalékos maradt.

Ez azt jelenti, hogy az egyhetes betétet már hatodik hete az alapkamattól elszakított kamaton fogadja be az MNB – a szeptemberi döntés a piaci szereplők véleménye szerint burkolt kamatemelés volt, hogy 0,15 százalékkal az alapkamat fölé vitték ezt a mutatót.

A forintárfolyam érdemben nem változott a döntés után.

A reggeli kisebb erősödés eltűnt a tőzsdenyitás után, a nap jelentős részében 368,5-369 forint között mozgott egy euró ára, a napi mélypont eddig 369,1 volt.

Ez egy hajszálra van a történelmi mélyponttól: április 1-jén rövid időre 369,5 forintba került egy euró. A rövid mozgásokat kiszűrő mutató, a napi középárfolyam szerdán már rosszabb volt az április 1-jinél, 367,04, a csütörtöki ennél is rosszabb lehet, ha nem lesz nagy változás a nap második felében.

Frissítés: közel félórával a döntés után erősödni kezdett a forint, egyelőre 368,0-ig jutott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

Nem a Monetáris Tanács által meghatározott kamatkondíciókkal, hanem az igazgatóság által meghatározott egyhetes betéti tender kamatával avatkozik be a jegybank, ha kell. Ezt egyelőre az alapkamatnál magasabban tartják, és csak az infláció számít.

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Enyhítés kezdődik Franciaországban

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit

Most húzta keresztbe a Fidesz az ellenzék külön listás terveit