szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely korábban arról írt: 150 milliárdos mínuszban vannak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus negatív hatásainak csökkentése érdekében gyűjtést szervezett a főváros. A vonatkozó honlap szerint az adakozók eddig 536 681 167 forinttal segítették Budapest járvány elleni harcát. A pénzt tesztek beszerzésére a pedagógusok, az oktatást segítő munkatársak és a különösen veszélyeztetett szociális és hajléktalanellátásban dolgozók és az ellátottak számára, valamint segédeszközök és védőfelszerelések beszerzésére, és a fővárosi és kerületi fenntartású egészségügyi- és a szociális ellátórendszer támogatására fordítják.

“A segítségnyújtást, a gondoskodást kötelességünknek tekintjük, még abban a helyzetben is, amikor a főváros anyagi lehetőséget nagyon jelentős mértékben tépázta meg három dolog: a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások” – olvasható a honlapon.

Az ügy előzménye még, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy vele készült interjúban azt mondta: a fővárosnak van szabadon felhasználható 100 milliárd forintja, amit Budapest megsegítésére kellene költeni. Karácsony Gergely főpolgármester egy hosszabb Facebook-bejegyzésben reagált a kormányfő szavaira, hangsúlyozva, hogy

nemhogy 100 milliárdja nincs Budapestnek, de 150 milliárdos mínuszban van.

“A járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. Márpedig akinél a pénz, annál a felelősség” – írta akkor a főpolgármester, majd javasolta, hogy “az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányztatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

656 millió forintnak megfelelő dollárt fizetett valaki egy régi Batman-képregényért

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon