szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Készüljünk fel arra, hogy a megbetegedések száma tovább fog nőni, de a sikerességet a megmentett életek számában lehet majd lemérni. Minden országban emelkedni fog a betegek száma, a jól védekező országokban viszont a kormányok meg fogják tudni védeni az emberek életét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az m1-en sugárzott interjújában. Megerősítette, hogy amíg nem kezd jelentősen emelkedni a halálesetek száma, fel sem merül az iskolák bezárása.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

"Új haditervet dolgozott ki az ország a koronavírus legyőzésére, annyi előnyünk van tavaszhoz képest, hogy mostanra sikerült valamennyire kiismerni a járványt és az egészségügyi rendszer sem volt annyira felkészült mint most - mondta a miniszterelnök, aki szerint nyugodt ütemben sikerült felkészíteni az országot a második hullámra. "Megvannak az eszközeink és tudjuk, hogy az emberek mit akarnak. A magyarok azt kívánják, hogy az ország működőképes maradjon, és el akarják kerülni, hogy tavaszhoz hasonlóan ismét lezárják az országot" - közölte.

Nem akarunk kijárási tilalmat, nem akarunk digitális iskolát, normális életkereteket szeretnénk" - magyarázta. "Ehhez viszont az kell, hogy az emberek betartsák a kevés biztonsági intézkedést: viseljük a maszkot, ahol kell, nem kell megszegni a látogatási tilalmakat. A boltokban is maszkot kell viselni, s ha egy üzlet nem tartja be a szabályokat, akkor azt a boltot be kell zárni. Védelmi szabályokat hoztunk, ezeket a szabályokat a többi ember érdekében is be kell tartani és az emberek joggal várják el, hogy akár a rendőrség tartassa be az előírásokat" - magyarázta. Hangsúlyozta, a nemzeti konzultációból is kiderült, hogy az emberek nem akarják bezárni az iskolákat, így most az lesz, hogy egyes osztályokat zárnak be, azokat, ahol megjelenik a vírus. Orbán Viktor szerint tavasszal azért zárták be az oktatási intézményeket, mert akkor még nem lehet tudni, mekkora kárt okoz a koronavírus.

"Egészen addig, amíg a halálozási számok nem emelkednek, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kell" - mondta. "A döntéseink iránya egyértelmű, az országnak működnie kell" - tette hozzá. Elmondta, nagyon fontos, hogy az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedők ne betegedjenek meg. "A járványügyi szolgálat folyamatosan figyeli, mi történik, ha szükséges lesz, további korlátozásokat vezetnek be" - mondta. Megismételte, hogy az egészségügy felkészült, vannak orvosok, és van tízezer kórházi ágy. "Az egészségügy tavasszal is állta a próbát és azóta tovább erősödtünk" - hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy a kormány betartotta azt az ígéretét, amely szerint amennyi munkahelyet megszüntetett a járvány, annyi újat fognak teremteni. "Az egyetlen szektor, ami rossz helyzetben van, az a budapesti turizmus, a külföldiekre alapozott idegenforgalom beszakadt. A turizmus szerintem 2021-ben sem tér vissza a normális kerékvágásba" - jósolta.  Orbán Viktor fontos feladatnak nevezte a családok életszínvonalának a megőrzését is, majd hangsúlyozta, Budapestnek van szabadon felhasználható százmilliárd forintja, ezt a fővárosiak megsegítésére kellene fordítania.

Orbán szerint a döntéseket úgy kell meghozni, hogy a szakembereket meghallgatjuk és az ő véleményükből alkotjuk meg a döntéseinket. "Most a legfontosabb az azonnali reagálás. Minden héten 2-3-szor találkozom az Operatív Törzzsel" – fűzte hozzá.

A Magyarországot ért külföldi vádakkal kapcsolatban - különösen a német kritikákkal kapcsolatban  - azt mondta: "Nagy ország, nagy arc". Szerinte Magyarország a jogállamiságot és a médiahelyzetet tekintve is jobb állapotban van, mínt a bíráló országok.  Orbán szerint a nyugati államok behívják a migránsokat és nyílt társadalmat építenek. "Mi nem, mi nem akarunk migránsokat és meg akarjuk őrizni a keresztény Magyarország hagyományait" - magyarázta, és hozzátette, mindekinek joga van úgy élni, ahogyan akar.

Orbán Viktor a délelőtt folyamán részt vett az Operatív Törzs ülésén, s bejelentette: október 1-től kötelező lesz az iskolába való belépés előtt hőmérsékletvizsgálatot végezni. Azt is elmondta, hogy Magyarországon jelenleg több mint tízezer szabad kórházi ágy van. Az Operatív Törzs tagjaival folytatott tárgyalás után a kormányfő a gazdasági élet szereplőivel találkozott.

Egy korábbi nyilatkozatában Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámában az a fő cél, hogy Magyarország működőképes maradjon.   „Nem elég jól védekezni a megbetegedések és a halálozások számának tekintetében, ez nem elég, hanem eközben fenn kell tartani az országok és a gazdaságok működőképességét” – mondta. Orbán szerint a nyugati államok behívják a migránsokat és színes világot akarnak. "Mi nem, és nekünk jogunk van úgy élni, ahogy akarunk. Nem akarunk migránsokat, nem akarunk nyílt társdalmat, meg akarjuk őrizni a keresztény hagyományokat" - magyarázta, és hozzátette, szerinte a jövőben még nagyobb lesz a különbség a NYugat és Közép-Európa között.

Szombat reggelre 916 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy nem akarta látni, hogy jön a recesszió, de most rájött, hogy itt van

Matolcsy nem akarta látni, hogy jön a recesszió, de most rájött, hogy itt van

100 ezer eurós kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződött síelők

100 ezer eurós kártérítést követelnek az Ischglben megfertőződött síelők

Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is

Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is