szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Óvatos optimizmussal nyilatkoztak uniós nagykövetek a Brexit egyezményről, mely kilenc hónap után talán megszülethet – értesült a Reuters. A Bloomberg szerint azonban a franciák vétóval fenyegetőznek.

„Uralkodjunk az idegeinken, és bízzunk Barnier-ban” – nyilatkozta Írország külügyminisztere. Simon Coveney szerint a következő 2–3 nap döntő lesz. Igaz, hogy ezt már hallottuk egyszer-kétszer...

A felek most optimisták: a Reuters szerint végre megszülethet a megállapodás a britek kilépése után a szigetország és az EU jövőbeli viszonyáról. A problémák azonban továbbra is fennállnak, sőt: a Bloomberg szerint francia vétó fenyegetheti a még meg sem született egyezményt.

A felek továbbra sem értenek egyet abban, hogy kinek hol van joga halászni a brit vizeken, illetve hogy mennyi legyen a halászati kvóta. Ezenkívül a britek éves szerződéseket akarnak, ezt Franciaország és több más állam elveti. Azt sem tisztázták még, hogy ki hogyan dönthet a vitás ügyekben.

Párizs kemény fellépését az motiválja, hogy Emmanuel Macron elnök mindenképp szeretne a nemzeti érdek elszánt harcosának szerepében feltűnni, hogy ezzel kifogja a szelet nacionalista ellenfelének, Marine Le Pennek a vitorláiból.

Michel Barnier főtárgyalót arra figyelmeztették az uniós nagykövetek: ne menjen bele az EU-nak hátrányos kompromisszumba csak azért, mert a határidő sürget.

Barnier, aki maga is francia, Londonban tárgyal, és digitális kerekasztalon tájékoztatta az EU 27 nagykövetét arról, hogy van esély a megállapodásra, de ahhoz még néhány kompromisszumra lehet szükség. Erre reagálva a francia nagykövet figyelmeztetette az EU főtárgyalóját, hogy ne adjon fel túlságosan sokat, mert akkor Franciaország vétózhat. Belgium, Hollandia és Dánia támogatja a francia álláspontot.

A nagykövetek tanácskozásán többen is azt az álláspontot képviselték, hogy akkor sincs itt a világ vége, ha nem születik megállapodás a kilenc hónapos tárgyalássorozat után. Jövőre ugyanis folytatódhatnak a tárgyalások – igaz, hogy közben január elsején életbe lépnek a vámtarifák és Nagy-Britannia polgárait úgy kezelik majd az Európai Unió államaiban, mint más külföldieket.

Michel Barnier emlékeztette arra tárgyalópartnerét, Lord Frostot, hogy északír ügyekben semmiképp sem fogadják el azt a módosítást, melyet a brit parlament megszavazott. A brit törvény elvben felhatalmazást nyújt Boris Johnson kormányának, hogy "felülírja" az unióval megkötött megállapodást. "Ez nagy hiba lenne" – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Írország külügyminisztere.

A nagyköveteknek pedig azt üzente, hogy amennyiben hamarosan nem születik meg az egyezmény, akkor az EU-nak villámgyorsan ki kell dolgoznia valamilyen B tervet, melynek alapján január elseje után intézni tudják az ügyeket.

Barnier a maga részéről közölte: ő befejezi idén, mert nyugdíjba megy. Ha jövőre újrakezdődnek a tárgyalások, akkor ahhoz az EU-nak már új csapatra lesz szüksége, vagyis a véget nem érőnek tűnő folyamat még hosszabb lesz, mert egyáltalán nem könnyű a 27 tagállam érdekeinek egyeztetése a Brexit ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

13 ezer kilométert utazott egy galamb az USA-ból Ausztráliáig, most megölhetik a fertőzésveszély miatt

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt

Sarokba szorult a BKV és a BKK a 2016-os reklámtender miatt