szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lapértesülés szerint Botka László polgármester kihívója, illetve Rovó László rektor is kiválasztott lehet a tervezett testületben.

Gyakorlatilag hírzárlatot rendeltek el a vidéki egyetemek, miután kiszivárgott, hogy egyeztetések kezdődtek az intézmények alapítványi átvételéről. A szegeder.hu hírportál azonban megtudta, hogy Szegeden újabb dékáni tanácskozást tartottak a múlt csütörtökön, ahol a leendő kuratóriumi posztok betöltése is napirendre került. Állítólag Botka László korábbi kihívója, Nemesi Pál, a szegedi születésű Novák Katalin és a jelenlegi rektor és kancellár is bekerülhet a kurátorok közé. Mindeközben a hallgatók egy csoportja már a szenátusi ülések nyilvánosságát és az egyetemi autonómia megőrzését követeli.

A múlt héten egyszerre három vidéki egyetem oktatói juttatták el különböző szerkesztőségekhez a hírt, hogy az év első napjaiban Debrecenben, Szegeden és Pécsett is arról tájékoztatták a kari vezetőket: az intézmények a közeli jövőben alapítványi fenntartásúvá válhatnak. E hírekre reagálva, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem vezetői azt elismerték, hogy tárgyalások kezdődtek a „modellváltásról”, részleteket azonban nem osztottak meg a nyilvánossággal.

A Szegeden emlegetett lehetséges kuratóriumi tagok közül Rovó László rektornak a poszt különösen fontos lehet, mert ha valóban egységes és önálló orvosképzés jön létre - aminek a valószínűsége a Semmelweis Egyetem 2022-es „alapítványosításának” bejelentésével megnőtt, és ami azzal járhat, hogy az orvosi karokat kiszervezik a vidéki egyetemek alól –, akkor a fül-orr-gégész professzor már nem annak az egyetemnek lesz az alkalmazottja, amelynek rektorává választották. Azaz, ebben az esetben a szegedi egyetemen új rektort kellene választani. Magyarán: Rovó úgy tarthatná meg egyetemi vezetői hatáskörét, ha bekerülne a kuratóriumba. A rektor egyébként nem egy alkalommal a nyilvánosság előtt kampányolt a polgármesterjelölt Nemesi Pál mellett.

Utóbbi potenciális kurátorsága nem meglepetés, a nagyvállalkozó, az őszi önkormányzati választáson függetlenként emlegetett, de erős fideszes hátországgal kampányoló kihívója volt Botka Lászlónak. Őt azóta a Dél-Alföld gazdasági fejlesztésért felelős kormánybiztossá nevezte ki a kormány, cége, a Ferroép Zrt. pedig nemrég a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez került lakiteleki Hungarikum Liget beruházásának több közbeszerzésén lett befutó. Nemesi éppen a közelmúltban jelentette be, hogy rövidesen teljes egészében elkészül a Dél-Alföld fejlesztési terve, amit a kormány asztalára tesznek. Azért sem kizárt Nemesi kuratóriumi posztja az egyetemi alapítványban, mert a dél-alföldi gazdaságfejlesztési zóna stratégiai tervét a SZTE munkacsoportjai dolgozták ki, ezt lobogtatja a kormánybiztos. Megkerestük e-mailben a kormánybiztost, hogy hivatalosan is felkérték-e a poszt betöltésére, adott esetben elvállalná-e a megbízatást. Válaszul szóvivője útján azt közölték, a híreket olvasták, de hivatalosan semmilyen információjuk nincs az ügyről, Nemesi Pállal erről senki nem beszélt. Ám, teszik hozzá, ha az SZTE kuratóriumi tagjaként az ő neve felmerült, az rendkívül megtisztelő.

Mint már említettük, a hírek szerint felvetődött az is, hogy Novák Katalin is kuratóriumi tag legyen. A családokért felelős miniszter például a szegedi gyökerei miatt kérhetik fel a posztra.

Január elsejével a Felsőoktatási Törvénybe is bekerült, hogy az egyetem állami támogatása nemcsak közfeladatainak ellátására, hallgatói juttatásokra, sportra, kulturális célokra fordíthatók, hanem nemzetgazdasági, térségfejlesztési feladatok ellátására is. Ezzel egybecseng az is, hogy az ITM a hvg.hu megkeresésére reagálva azt írta pénteken: a kormány a gazdaságfejlesztés szereplőiként tekint az egyetemekre, és azok alapítványi formában gyorsabban reagálnak a gazdaság igényeire. A terv tehát már rég készen állhat, a kérdés csak az volt, hogy mikortól valósítják meg. Mindenesetre a szegeder.hu információi szerint tartja magát az a vélekedés, hogy vagy átmegy az alapítvány ügye, vagy nem, de nem akarnak egy új SZFE-történetet. Ezért talán nem alaptalanul bizakodhatnak a kari vezetők abban, hogy engedékenyebb hangnemben folynak majd az egyeztetések.

hallgatók egy csoportja ennek dacára közleményben tudatta a hétvégén, hogy szerintük mégis lehet ok aggodalomra. A Veritas Virtus Libertas (VVL) csoport, amely a Szegedi Tudományegyetem névváltoztatását is befolyásolta nyomásgyakorlásával, most az alapítványi működés veszélyeire hívja fel a figyelmet.  Első körben azt követeli az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattól is független diákcsoport, hogy a szenátusi ülések legyenek nyilvánosak, ahogy erről egyébként a SZTE jelenleg hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata rendelkezik. Majd több pontban felsorolják azokat a garanciákat, amelyeket az alapítványi működési szabályzatba rögzíteni kellene ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem ne juthasson a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsára. A hallgatói csoport közleményében elsősorban a szenátus jogait erősítené azzal, hogy a testület az alapítványi működés mellett se legyen megkerülhető: ne lehessen intézményi és vagyongazdálkodási, költségvetési kérdésekben a szenátus jóváhagyása nélkül dönteni, a rektort továbbra is ez a testület választhassa meg, alapvetően pedig az Alapító Okiratot és az SZMSZ-t is csak szenátusi jóváhagyással lehessen elfogadni, módosítani. A VVL azt is követeli az autonómia megőrzése biztosítékaként, hogy a kuratóriumi tagok legyenek kötelesek évente beszámolni a szenátusnak, és ezek jegyzőkönyveit tegyék elérhetővé minden egyetemi polgár számára. Az előbbi garanciák nélkül a hallgatói csoport nem tudja támogatni az egyetem átalakítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi