szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár az Alkotmánybíróság elé is elvinné a mezőgazdasági kútfúrások szabályozását a Jövő Nemzedékek Szószólója, akinek a decemberben elfogadott törvény szigorítása sem elegendő.

Eredetileg elég lett volna a bejelentés, de a decemberben elfogadott törvény szerint a bejelentés után a Nemzeti Földügyi Központnak 30 napon belül jóvá kell hagynia a kútfúrást. Ha jóváhagyás nélkül fúr kutat magánszemély, maximum 300 ezer forintos, cég esetében legfeljebb 1 millió forintos bírsággal sújtható – számol be róla az RTL Híradó.

A Jövő Nemzedékek Szószólója, Bándi Gyula szerint azonban a törvénymódosítás még mindig változtatásra szorul. A Miniszterelnökség vezetője szerint viszont már eleget alakítottak a szabályokon a Szószóló javaslatai alapján, de enyhíteni akarnak a vízhiányon, és a gazdákat sem akarják felesleges papírmunkára kényszeríteni. A szószóló szerint „úgy kellene kezelnie a magyar vízkincset, mintha nem lenne elég a föld alatt”. Mert ha a mezőgazdasági vízhiányt ebből akarják megoldani, akkor egy idő után nem is lesz – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van

UNICEF: Oktatási vészhelyzet van