szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szabó Tímea négy kérdést tett fel az emberierőforrás-miniszternek. Egyre sem kapott választ.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jelenleg hány lélegeztetőgép van raktáron a tavaly vásárolt 16 ezer darabból? Ezeket pontosan hol tárolják? Mikor és mely intézményekbe kerülnek ezek a berendezések? Mennyibe kerül ezeknek a gépeknek a raktározása? – ezeket a kérdéseket tette fel Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője írásban az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak.

A miniszter helyett a tárca államtitkára, Rétvári Bence reagált, egyértelmű választ azonban egyik kérdésre sem adott.

Azzal nyitott, hogy a kormány mindent megtesz az állampolgárok egészségének megóvásáért, egyebek mellett azzal, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az ellátórendszer leterheltségét és megteszi a szükséges intézkedéseket, továbbá biztosítja az eredményes járványügyi védekezéshez szükséges védőeszközöket.

A lélegeztetőgépek számáról mindössze annyit közölt: ebből a szempontból „elsők vagyunk Európában”. Jelezte, hogy már a járvány kezdetén is rendelkezésre állt 2560 darab, „ezt az állományt emelték a külföldről történő eszközbeszerzések, valamint a hazai gyártókapacitás”. Majd azt állította, hogy még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is „nagyrabecsüléssel figyeli” Magyarország járvány elleni védekezését.

A „válaszát” az ellenzéki pártok kritizálásával zárta.

Ahogy többször megírtuk, a külügyminisztérium meglehetősen túlvásárolta magát lélegeztetőgépekből, több mint 16 ezer gép érkezett az országba, amelynek csak a töredékét használják, ezért felvetődött, hogy külföldön értékesítik őket. Február elején a Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban azt közölte a Transparency International közérdekű adatigénylésére, hogy nem adott el egyetlen ilyen eszközt sem.

Hetek alatt lett milliárdos forgalmú lélegeztetőgép-szerviz egy nulláról induló cég

A lélegeztetőgépek beszerzéséhez hasonlóan hatalmas üzlet üzembe helyezni azokat. A Külügyminisztérium megrendelésén nem több tucat, hanem csak két vállalkozás osztozott, meglehetősen furcsán. Az eszközök beüzemeléséről szóló, a hvg360 birtokába jutott szerződésekből az is kiderült, hogy Szijjártó Péter tárcája nemcsak irracionális mennyiségű lélegeztetőgépet vett feleslegesen százmilliárdokért, hanem a beérkezettek közül szintén észszerűtlenül sokat bontatott fel, nézetett át és raktároztat közülük - további súlyos milliárdokért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dezső András Itthon

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Álhírnek minősítette a külügyi tárca, hogy a tavasszal általuk Kínából behozott lélegeztetőgépek megbízhatatlanok lennének, miközben az egyik gyártó képviselője már elismerte: akadtak gondok a készülékekkel. Az operatív törzs nem árulja el, hogy a tavasszal vásárolt kínai gépekből összesen mennyit kaptak a vidéki kórházak, ahogy azt sem, milyen típusú készülékekről van szó. Úgy tudjuk, az operatív törzsön belül már tavasszal téma volt, hogy a magyar szakemberek számára teljesen ismeretlen berendezéseket hoztak be az országba.

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

A Kisvárda sportigazgatója megkérte a focistafeleségeket, ne várják el, hogy a férjük keljen fel éjjel a gyerekhez

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket