szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A fideszes politikus szerint a magyarországi online élelmiszer-kereskedelmet magyar kézben kell tartani.

Terjedelmes interjút adott a Miniszterelnökség korábbi minisztere, Lázár János a Mfor.hu-nak. A beszélgetésből egyik érdekesebb pontján a Fidesz politikusa azt mondta:

2019-ben – akárhogy kerülgetjük a témát – a Fidesz mégiscsak elvesztette az önkormányzati választást. Súlyos presztízsveszteségeket szenvedett, lásd Budapest.”

Lázár úgy folytatta ezt a gondolatot, hogy “törvényszerű, hogy a vidéken dolgozó politikustársaim egy különleges helyzetbe kerültek, hiszen míg a nagyvárosokban ellenzéki kormányzás van, vidéken alapvetően megmaradt a fideszes többség”. Szerinte “ebben a helyzetben kell boldogulni”, illetve azt is mondta, hogy “a Fidesznek vissza kell tudnia találni a vidékhez, azokhoz a százezrekhez, akik úgy érzik, a fejlesztéspolitika több köréből is kimaradtak az elmúlt évtizedekben”.

2022-re vonatkozóan elég diplomatikusan fogalmazott Lázár. A politikus ugyanis azt mondta, “az biztos, hogy nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy visszanyerjük ezeknek a választópolgároknak a bizalmát”. Ezután szembeállította egymással a kormánypárt vidéki és városi teljesítményét. “Nem hiszek abban az általánosító magyarázatban, hogy az ellenzék sikeresen változtatta volna kormányellenes népszavazássá az önkormányzati választást, mert épp a vidéki adatok ennek ellentmondanak. Azt hiszem, inkább településenként, „darabra” érdemes vizsgálni az okokat, amit nyilván meg is teszünk, de mindezzel persze nem akarom tagadni a tagadhatatlant: a Fidesz nem szerepelt jól a 2019-es önkormányzati választáson, a fideszes szavazók közül sokan inkább otthon maradtak".

Lázárt gazdasági témában is kérdezték, méghozzá azokról a külföldi élelmiszer-kereskedelmi láncokról, amik itthon is jelen vannak. Erről Lázár János azt mondta,

a magyarországi online élelmiszer-kereskedelmet magyar kézben kell tartani. Itt egy új, radikálisan növekvő piac, amin a magyar szereplőknek jelen kell lenniük. Erre a kormányzatnak stratégiai ágazatként kell tekintenie. Mégpedig úgy, hogy támogatja a magyar tulajdonban lévő cégeket. Igenis, magyar politikusként vállalom, hogy a magyar politikának a magyar Coopot és a magyar CBA-t helyzetbe kell hozni. Az uniós játékszabályok keretein belül maradva, de ott elmenve a falig. Még messze nem vagyunk ott."

Elismerte ugyanakkor, hogy a témáról még a Fideszen belül is eltérő vélemények vannak. “Erről nem mindenki gondolkodik ugyanúgy, mint én, még a Fideszen belül is van erről vita, hogy megegyezni kell a multikkal, vagy visszametszeni a privilégiumaikat, amelyek indokolatlan versenyelőnyt biztosítanak nekik a hazai szereplőkkel szemben" – mondta.

Lázár beszélt még Mészáros Lőrincről, Orbán Viktorról és Csányi Sándorról, méghozzá a következők szerint:

  • Mészárosról azt mondta, “amit ön Mészáros-birodalomnak nevez, azért olyan feltűnő, mert kevés van belőle. (...) Nem Mészáros Lőrinc a baj, hanem az, hogy nincs belőle több az országban”.
  • Csányiról azt (akivel egyébként a vidékfejlesztési programon dolgozik együtt), hogy “Orbán Viktor hozta létre ezt a „házasságot”, ő volt a házasságközvetítő, annak érdekében, hogy két olyan emberre bízza ennek a szektornak a gazdaságszervezési oldalát, akik már bizonyítottak ezen a téren, illetve megvan bennük az a gyakorlatias képesség, hogy amit mondanak, azt meg is csinálják”.
  • A miniszterelnökről pedig azt mondta Lázár János, hogy “először is, Orbán Viktor örök. Én mindig nagyon sokat tanultam a nálam idősebbektől, akikkel együtt dolgoztam. Így volt ez Orbán Viktorral, és így van most Csányi Sándorral is. Ez mindenféleképpen erősít."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!