szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az elsőséghez a világjárvány is hozzájárult.

66 százalékkal növekedett az import Kínából az első negyedévben – közölte a brit statisztikai hivatal abban a tanulmányban, amelyben a Brexit hatását vizsgálták a külkereskedelemben. Mindebben része van a pandémianak is, amelyet Kína úszott meg egyedül a nagyhatalmak közül visszaesés nélkül.

16,9 milliárd font értékű áru érkezett Kínából Nagy-Britanniába, míg Németországból csak 1,25 milliárd font az első negyedévben. Az utóbbi 25%-os csökkenést mutat. 2019 áprilisa óta tart a német import csökkenése, amelyet azután súlyosbított, hogy az autóipar is problémákkal küzdött Németországban a világjárvány és a világméretű chiphiány miatt. Nagy-Britanniában visszaesett az újautó-vásárlás, mert az elzárások miatt csak az internetes értékesítés maradt meg.

A Brexit-hatás még inkább megmutatkozott Írország esetében: Nagy-Britannia öt legfontosabb exportpartnere közül ott volt a legnagyobb csökkenés – írja a statisztikai hivatal tanulmánya, amelyet a BBC ismertetett.

Az EU továbbra is a legfőbb kereskedelmi partner

Bár a Brexit-hatás egyértelműen kedvezőtlenül befolyásolta a kapcsolatokat az Európai Unió megmaradt 27 tagállamával, de ennek ellenére ők maradtak a britek legfontosabb kereskedelmi partnerei. Ám összességében 23,1%-kal csökkent a kereskedelmi forgalom az Egyesült Királyság és az EU között az első negyedévben.

Kínával azért is nőtt meg a kereskedelmi forgalom, mert a járvány miatt sok maszkot és más textilárut importált Nagy-Britannia. Amióta statisztikát vezetnek a külkereskedelemről most először fordult elő, hogy Kína végzett az első helyen a brit kereskedelemben – állapítja meg a BBC. Tegyük hozzá: Kína az Európai Uniónak is első számú kereskedelmi partnere lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!