szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mentességet akarnak a kulcsfontosságú hazai iparágakban működő cégeknek.

Lengyelország és Magyarország nem támogatja hogy globálisan 15 százalékos minimumértéket írjanak elő a társasági adóra, amiről a G7-országok pénzügyminiszterei állapodtak meg a hétvégén.

A magyarok és a lengyelek csak egy esetben fogadnák el az ötletet: ha a hazai kulcsfontosságú iparágakban működő vállalkozások mentességet kapnának alóla 

– jelentette a Financial Times.

Az ötlet támogatói szerint a globális adóminimummal rá lehetne kényszeríteni a multinacionális cégeket arra, hogy rendesen fizessenek adót ott is, ahol termékeiket forgalmazzák, ne pedig csak ott, ahol be van jegyezve központjuk – jellemzően számukra kedvező adórendszerű országokban.

Nem fogadhatjuk el, hogy a G7-ek mondják meg, mekkora adót vetünk ki a saját országunkban – közölte Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter, ami erősen rímel Szijjártó Péter korábbi hasonló értelmű nyilatkozatára.

Bod Péter Ákos: Tényleg kárunkra lenne Biden globális társasági minimumadója?

A társasági adózás nemzetközi rendje elavult, még jórészt a huszadik század fogalmait, normáit és eljárásait tükrözi, ezért fontos átnézni, mivel járna a nemzetközi adóminimum kijelölése. Vélemény.

A lengyel politikus szerint az alacsonyabb adóval odacsábított multik révén az országoknak lehetőségük van technológiai felzárkózásra, és ezt nehezíteni a globális adó. Jelezte ugyanakkor, hogy a 19 százalékos lengyel társasági adóval nekik nem is elsődleges céljuk a multik odacsábítása, az viszont nem lenne igazságos, ha a lengyel piacra termelő lengyel cégekre is vonatkozna ez a globális adó. Ezért szerinte kivételt kell tenni a belföldi piacra termelő helyi cégek esetében.

A lengyelhez hasonló állásponton van a magyar fél is: a Pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az országoknak meg kell hagyni a szuverén jogukat az adók mértékének megállapítására. Persze a magyar társasági adó 9 százalékos mértéke, ami a legalacsonyabb az EU-ban, jelentős csáberőt jelent a multicégeknek. Nem véletlen, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter már jó előre jelezte: Magyarország nem fogadja el a globális minimumadó ötletét.

Nem fogadja el a globális minimumadót a magyar kormány

Gazdaságpolitikusok már jó 120 éve hivatkoznak arra, hogy ha a gazdagokat támogatja az állam, azzal az egész nemzetgazdaság nyer. Ezen először egy híres humorista poénkodott, aztán közgazdászok próbálták megcáfolni a tételt, és egy a múlt hónapban elkészült átfogó kutatással ez sikerült is. A közgazdasági elméleteket bemutató sorozatunk mostani része ezzel a híres zombielmélettel foglalkozik.

A minimumadóról szóló eredeti tervezetben még volt szó arról, hogy a helyi piacra termelő, alapvető fontosságú iparágak esetében kivételt tegyenek, de a G7-ek elé kerülő előterjesztésben már nem szerepelt ilyen.

A hétvégi londoni G7-pénzügyminiszteri értekezleten elért megállapodás még nem végleges, arról még júliusban Velencében részletesen vitáznak majd a húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaság (G20) pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!