Elpusztult a hazai méhállomány fele a télen

A szokásos nagyjából 1,2 millió helyett csupán 600-700 ezer méhcsaláddal vágnak neki a szezonnak a magyar méhészek.

  • hvg.hu hvg.hu
Elpusztult a hazai méhállomány fele a télen

A hazai méhállomány fele elpusztult a télen, az április eleji fagyok pedig a magyar akácerdők kétharmadának termését tették tönkre. A gondokat tetézi a mézimport, ugyanis az Ukrajnából és Kínából érkező termékek áraival nem tudják felvenni a versenyt a magyar gazdák – mondta az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Hozzátette:

a szokásos, nagyjából 1,2 millió helyett csupán 600-700 ezer méhcsaláddal vágnak neki az idei szezonnak a méhészek.

A jelentős mértékű állománypusztulás világszerte nagy gondokat okoz, a szakemberek elsősorban a méheket támadó varroa atka elleni hatékonyabb védekezésben látják a megoldást. A hazai veszteségek különösen a mellékállású és hobbiméhészeket sújtották, a főállású gazdák jobban meg tudták védeni az állományaikat.

Magyarország méhészeti nagyhatalomnak számít, a hazai gazdák egy átlagos évben körülbelül 30 ezer tonna mézet termelnek, és ennek a mennyiségnek a kétharmadát exportálják. A hazai mézkivitel körülbelül kilencven százalékát Olaszország, Németország és Franciaország vásárolja fel.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint a hazai méhállomány nagyarányú csökkenése összetett probléma, keresik az okokat, „de egyértelmű, hogy a környezet folyamatos romlásának is köze van mindehhez”.

Az ökoszisztémákat is elhervaszthatja a méhlegelők és a beporzók hiánya

Kevesebb méz és gyümölcs, elszálló lepkék, versenyző virágok, virágos mezők nélküli Pilis, elhervadó ökoszisztémák. Mire számíthatunk, ha eltűnnek a méhlegelők?

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.