HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cikkünkben Hajnóczy Soma bűvész által bemutatott trükk arról nevezetes, hogy állítólag többször átverték vele Einsteint is.

A legenda szerint egy alkalommal, amikor Al Koran, a neves bűvész és mentalista Londonban lépett fel, ezt a trükköt is bemutatta. A közönség soraiban ott ült Einstein, aki a műsor után odament a bűvészhez, és megkérdezte tőle, hogy feltűrt kabátujjal is meg tudja-e csinálni ezt a mutatványt.

Koran megismételte a trükköt feltűrt kabátujjal is, és másodszor is átverte vele Einsteint. „A trükk nem a számokban rejlik – mondta a bűvész a világhírű tudósnak. – A szavak tévesztették meg” - írják Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvük bevezetőjében a szerzők, Hajnóczy Soma bűvész és szakmai konzulense, Kelle Botond.

Az alábbiakban ezt a mutatványt mutatjuk be a szerzőpáros könyvéből.

Hatás

A néző tetszőleges számú cukorkát vesz ki egy tálból, amit bár nem láttál, mégis pontosan meg tudod mondani, mennyi cukorka van a kezében.

Kellékek

Egy tál cukorka, de lehet egy tál mogyoró, pattogatott kukorica, szőlőszem, fogpiszkáló, gyufa vagy épp egy tál aprópénz is. Bármi, amibôl 8–10 darab könnyen elfér a tenyeredben.

Bemutatás

Kérj meg egy nézőt, hogy markoljon bele a tálba, és vegyen ki néhány cukorkát. Majd te is tedd ugyanezt. Egyedül arra figyelj, hogy néhány cukorkával mindenképp többet vegyél ki, mint a néző.

Kérd, hogy számolja meg, hány cukorka van a kezében, de közben fordulj el, hogy ne láthasd ezt. Háttal a nézőnek, titokban számold meg a kezedben lévő cukorkákat, és vonj ki ebből a számból 2-t. Tegyük fel, hogy 12 darab cukorkát vettél ki, tehát 12 – 2, vagyis a 10 az a szám, amit meg kell jegyezned.

Fordulj vissza, és mondd a nézőnek a következőt: „Bár elfordultam, így csak te tudod, hogy pontosan hány darab cukorka van a kezedben, mégis meg tudom mondani, hogy nekem kettővel több cukorkám van, mint neked, és azt is, hogy pontosan annyi cukorka van a kezemben, hogy ki tudjam egészíteni a te kezedben lévő cukorkákat 10-re.”

Itt a végén azt a számot mondd, amit megjegyeztél, miután megszámoltad a sajátjaidat. Ezután nincs más dolgod, mint valóban megszámolni a cukorkáidat. A néző is megszámolta a sajátját: legyen ez most 8 darab. Ekkor te is leszámolsz 8 darabot a sajátodból.

Ezután számolj le még 2 darabot, mivel azt mondtad, hogy neked kettővel több van. Végül marad a kezedben 2 darab cukorka, amivel, ahogy mondtad, pont ki tudod egészíteni a néző 8 darab cukorkáját 10-re.

A könyv megrendelése a képre kattintva

A trükkben az a zseniális, hogy teljesen önműködő. Egészen addig, amíg te legalább 2-vel többet veszel ki a tálból, mint a néző, mindig működni fog.

Tipp

Ha úgy érzed, hogy a néző túl sok cukorkát vett ki a tálból, akkor nyugodtan kérd meg, hogy néhányat tegyen vissza. Mondhatod, hogy egyesével kezdje el visszatenni a cukorkákat a tálba, de bármikor megállhat. Ezzel csak még jobban összezavarod a trükk megoldását illetően, hiszen azt is ő döntötte el, mennyit tegyen vissza a tálba.

További trükkök Hajnóczy Soma és Kelle Botond Elképesztő trükkök hétköznapi tárgyakkal című könyvében, amelyet itt rendelhet meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Hogyan varázsoljunk 5 forintosokból 200-asokat?

Hajnóczy Soma, a bűvészet történetének egyik legfiatalabb világbajnoka, az illúzió és a humor műfaját ötvözve egyedi stílust alakított ki. Cikkünkben egyszerűen megtanulható trükköket csokorba gyűjtő könyvéből mutatunk be egy pénzérmés gyakorlatot.