HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Helen Russell brit írónő új könyvében 30 nemzet boldogságreceptjét mutatja be, abban segítve az olvasót, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbbet az örömteli mindennapokhoz. Sorozatunk második részében a britek jolly felfogását mutatjuk be.

A jolly (ejtsd: dzsoli) melléknév azt jelenti, feldobott, vidám, és az ember modorára, hangulatára utal. Használják olyan kifejezésekben is, mint a jolly hockey sticks (ami magániskolába járó, sportos fiatal lányt jelent) vagy a jolly good show (nagyon jó műsor). Az ófrancia jolif (a joli, azaz „csinos” korai változata) szóból ered, és Geoffrey Chaucer használta a Canterbury mesékben. Mára a szó elválaszthatatlanul összefonódott az angolsággal.

A gyümölcskenyértől a kutyasétáltatásig, a blitz mentalitástól a pirítóskatonás lágytojásig, az angolok mindent szeretnek, amitől jollynak érzik magukat. Bár a szót kisajátította az Egyesült Államok a Télapó és a karácsonyi ünnepek számára, attól még ízig-vérig angol kifejezés maradt.

Tippek a jolly-szint feltornázására
1. Elkenődtél? Tedd fel a tűzhelyre a teáskannát, igyál egy csésze teát, és egyél hozzá kekszet!
2. Még most sem jobb? Sétálj egyet, hogy beinduljon az endorfintermelés, és figyelj, hátha látsz egy kutyát!
3. Még mindig jobb az időjárásról beszélgetni, mint egyáltalán nem beszélgetni – az emberi interakciók és a rendszeres kontaktus segít megőrizni a józan eszünket.
4. Maradj könnyed, nevess, amilyen gyakran tudsz, és szeresd a szatírát!

A szót rendszeresen használják arra, hogy hangsúlyozzák, mennyire nagyszerű valami vagy valaki. Mint Angliában oly sok mindennek, ennek is fontos osztályvonatkozásai vannak. A használói többnyire a társadalom felső rétegeibe sorolhatják magukat, de maga az életérzés univerzális.

A jolly egyfajta jellegzetesen angol vidámságot jelöl, amely az átlagos angol férfiak és nők számára az istenek sajátja. Bár a pléhpofa már a letűnt idők kliséje, még mindig sok angol van, aki szívesebben beszél az időjárásról, mint az érzéseiről.

Egy országos felmérés szerint, amely az angolok érzelmi állapotait vizsgálta, a populáció kevesebb mint 20 százaléka ismerte el, hogy az elmúlt huszonnégy órában bármilyen érzelmet is kimutatott volna. Ezzel ellentétben 56 százalék beszélt az időjárásról a megelőző hat órában. Azért van így, mert az enyhe időjárás biztonságos témának számít Angliában.

Az időjárásnak egyetlen előnye van Angliában: remek társalgásindító bármiféle jolly-interakció esetén, addig beszélgethetünk róla, amíg elég bátorságot nem gyűjtünk komolyabb témákhoz. Amint elérjük az intimitásnak ezt a csúcsát, gyorsan visszavonulunk megint az időjárás biztonságába. Vagy a kertészkedéshez. Vagy a háziállatokhoz.

Mi értelme nyafogni?

Itt van például a barátnőm, Caroline, akinek sok gond nyomta a vállát az utóbbi időben. Tortasütésből él, és rengeteg megrendelést kap, emellett betegségek, anyagi gondok, családi ügyek és a fia miatt, aki előszeretettel összefirkálja a kanapét, Caroline nagyon elfoglalt, sokszor kimondottan leharcolt.

„De mi értelme nyafogni?” – mondja nekem egy kedd reggel, miközben odakint kopog az eső az ablakon. A barátnőm maga a megtestesült napsütés, árad belőle az öröm, ezzel együtt olykor szívesen káromkodik egy szaftosabbat, és ledönt néhány pohár bort, ha az alkalom úgy kívánja.

©

Számomra ő testesít meg mindent, ami jó Angliában, és kitűnő példa a jollinessre. „Azt hiszem, ilyennek születtem – mondja – Nehezemre esik sokáig csüggedni. Ma reggel is kicsit depis voltam, de aztán megláttam a Lidl előtt egy kutyát, amint megpróbált eltolni egy bevásárlókocsit, és vigyorogni kezdtem. Kicsit infantilis, tudom… De szerintem tényleg létező angol jellemvonás, hogy képesek vagyunk örülni az apróságoknak" – magyarázza.

Nem áll meg az élet

©

Amikor 2007 júliusában négy bomba robbant Londonban, a külföldi megfigyelők azt gondolták, már sosem lesz ugyanolyan az élet Anglia fővárosában. De a város többé-kevésbé élte tovább az életét, a londoniak elutasították a kormány terveit a biztonság és a terrorgyanús személyek megfigyelésének szigorítására, és multikulturális fővárosunk tovább virágzott.

Emberek, akiknek nem volt személyes tapasztalata a blitz mentalitásról, hirtelen ugyanúgy kezdtek el viselkedni, mint a nagyszüleik csaknem hét évtizeddel korábban, a második világháborúban. Azok a barátaim, akik a robbanások közelében voltak aznap a metrón vagy a buszon, mind azt mondták, sosem tapasztalt bajtársias légkör uralkodott London utcáin.

Ez nem jelenti azt, hogy elbagatellizálnánk a tragédiát: épp csak jóban és rosszban egyaránt a jolly szerint működünk. Az Egyesült Államokban üzenőfalakat állítottak fel, hogy az emberek kifejezhessék együttérzésüket az áldozatok családjainak, de hamarosan ellepték azokat a londoniak üzenetei, amelyekben azért könyörögnek, felejtsék el a szirupos ömlengéseket. A londoniak számára ez volt a megfelelő válasz: a terroristák nem győzhetnek, nem áll meg az élet.

Amikor 2017-ben újabb terrortámadás történt, ezúttal a London Bridge-en, a Borough Marketnél lefotóztak egy férfit, aki a helyszínről menekülve még mindig a kezében szorongatta a félig megivott korsó sörét. Mint később kiderült, egy Paul nevű liverpooli volt az illető, és a rugalmasság példájává vált, megtestesítette az angol humorérzéket és dacosságot.

Vidámnak maradni a nehézségek közepette, minden áron makacsul jollynak lenni olyan túlélési stratégia, ami többnyire jól működik. Megtanultuk, hogy a boldogság nem örök, és az élethez hozzátartoznak a rossz dolgok is. Ha nehéz időket élünk, levertek vagyunk, arra kell törekednünk, hogy visszatérjünk egy kezelhető szintre, hogy lélegzethez jussunk és újratervezhessünk. Mert a boldogság onnan virágozhat ki.

A fenti cikk Helen Russell Boldogságatlasz című könyvének szerkesztett részlete.

Állandóan gürcöl, nincs ideje magára, és még csak nem is élvezi a munkát? Helen Russell – az Egy év a világ legboldogabb országában szerzője – új könyvében feltárja 30 nemzet boldogságreceptjét, és segít megtalálni a legmegfelelőbbet az örömteli mindennapokhoz. Boldogságatlaszt itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Boldogságatlasz 1. rész: mi az a homeyness?

Helen Russell brit írónő új könyvében 30 nemzet boldogságreceptjét mutatja be, abban segítve az olvasót, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbbet az örömteli mindennapokhoz. Sorozatunk első részében az Egyesült Államok homeyness felfogását mutatjuk be a szerzőnő könyvéből.

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

Trump elveszítette az idősebb korosztály bizalmát

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit

3 millió forintért kínálják ezt a szemrevaló 33 éves Zsigulit

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben

Motorossal ütközött egy autó a XVIII. kerületben