szerző:
hvg.hu

Sorozatunkban a hazai ingatlanpiac legfontosabb szereplői adnak ingatlanbefektetési tippeket és kommentálják a hét szakmai híreit, cikkeit. Ezen a héten Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács elnöke válaszol kérdéseinkre.

hvg.hu: „Ki gondolta, hogy 25 millióért, egy jobb pesti lakás áráért tengerparti apartmanunk lehet a francia riviérán. Körülnéztünk, mennyibe kerül a közvetlen tengeri panoráma a nagyvilágban: egy floridai apartman árából például tízet vehetünk a brazil partoknál.” Mit szól a hét híréhez?

Az ingatlanguru
Sztranyák József (57) okleveles gépészmérnöki diplomával, közgazdaságtudományi másoddiplomával és egyetemi doktori fokozattal rendelkezik. Elvégezte az FÜTI-OMEGA alap és középfokú ingatlanközvetítői tanfolyamát, rendelkezik továbbá az IPM szervezés-szervezetfejlesztési szakértői, a BME felsőfokú műszaki értékbecslői képesítésével is. A Magyar Ingatlanklub alapító- és társelnöke, a Magyar Ingatlantanács elnöke.
Sztranyák József: Az európai ingatlanvásárlók számára folyamatosan újabb és újabb lehetőségek adódnak különböző tengerparti városokban. A kelet-európai országok uniós csatlakozásával fokozatosan megnyílik Bulgária és Románia piaca is, és Törökországban is előnyös építési lehetőségek lesznek. A befektetők például már most érdeklődnek ez utóbbi iránt, mert ugyanazért a 25 millió forintért ott 120–150 négyzetméteres ingatlanokat is ajánlanak.

Annak, hogy a tengerparton pesti lakásárban lehet apartmanokat venni, az lehet az oka, hogy a külföldi országokban, így például a spanyoloknál, a megtakarítás esetleges formája az ún. téglajegy. Ez azt jelenti, hogy még az előértékesítés stádiumában szállnak be az építkezésbe, és mire ténylegesen értékesítik az ingatlant, extra-profitot realizálnak akkor is, ha normál áron adnak túl a lakáson. A másik ok, hogy ezek az ingatlanok nem feltétlenül nyaralóként értékesülnek, hanem lakásként. Ezért van az, hogy a tengerpartra épített „lakótelepeket“ a legkülönbözőbb árakon árulják. Nagyon sokat számít persze az is, hogy egy adott ország mennyire felkapott: spanyolországban például rövid idő alatt megtízszereződtek az árak, és még 2003-hoz képest is 60 százalékkal emelkedtek.

hvg.hu: Milyen ingatlanbefektetést ajánl az intézményi és a kisbefektetőknek?

Sz. J. : A kisbefektetőknek az kellene megnézniük, hogy régiónkban mire helyeződik a hangsúly, mi az, ami fejlődni fog: elsősorban a falusi- és a termálturizmus fog fejlődni. Érdemes tehát a termálturizmusba pénzt fektetni, és résztulajdonosként beszállni egy üdülőfalu létesítésébe. Az ilyen ingatlanokat az üdülő-komplex működtetőjének stabilan bérbe lehet adni.

A nagybefektetők figyelmét arra hívnám föl, hogy a fejlődés leginkább az autópályák mentén fog megindulni, ez az európai uniós példákon is jól látszik. Ha egy-egy autópálya-menti település fejlődésnek indul, az elsősorban annak köszönhető, hogy van közvetlen lehajtója. A lehajtók közelében érdemes bevásárló-egységeket létesíteni, mellettük pedig jobb életminőséget biztosító lakóparkokat létesíteni, nagyobb, tágasabb telkekkel.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség 

Kecskemétnek most is fideszes lesz a polgármestere

Kecskemétnek most is fideszes lesz a polgármestere

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is nyomoz a Karácsony-hangfelvétel ügyében

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Orbán nagyon eltévedt, ha a gazdasági felzárkózás a cél

Tarlós gratulált Karácsonynak

Tarlós gratulált Karácsonynak