szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyenge évet zárt szereplői szerint az ingatlanpiac, az árak stagnálnak, a használt lakásokat pedig alig lehet eladni. Nem csökkent viszont a kereslet az új beruházások iránt, és a prémium kategóriás ingatlanokat is el lehetett adni.

Az Ingatlanmenedzser.hu kérdésére válaszolva az ingatlanpiaci szereplők pesszimistán értékelték az idei évet. Ha nem is érzékelt mindenki visszaesést, jelentős keresletnövekedésről senki nem számolt be.

Kesthely Bence, a Re/Max Magyarország regionális igazgatója úgy tapasztalta, hogy a forgalom az idei évben jelentősen visszaesett, a használt otthonok pedig túlértékeltek, gyakorlatilag az újépítésűekkel megegyező áron vannak a piacon. Emiatt nehéz túladni rajtuk, és értékesítési idejük is jelentősen megnőtt. Míg a fejlettebb piacú országokban 3−5 hét alatt értékesítenek egy ingatlant, addig nálunk még jó ár és motivált eladó esetében is csak 3−4 hónap alatt találnak gazdára az ingatlanok. A visszaesés másik oka a kedvezmények folyamatos csökkentése, mind a befektetői, mind pedig vásárlói oldalon, annak ellenére, hogy a bankok egyre olcsóbb hitelkonstrukciókat kínálnak.

Az idei év Beák Attila, a Beák és Társa Ingatlaniroda vezetőjének véleménye szerint is gyengébb volt a tavalyinál, a kereslet pedig általánosságban csökkent. A telkek és a befektetési ingatlanok iránti érdeklődés ugyanakkor növekedett. A szakember szerint az egyetemek környéki ingatlanokat a jó bérbeadhatóság miatt továbbra is keresik, ahogy a luxusingatlanokat is.

Maradtak a slágerkerületek

A Re/Max tapasztalatai szerint az idei évben nem változott a fővárosi slágerkerületek listája, még mindig a belváros, az Andrássy út, a Rózsadomb és a Szabadság-hegy a legfelkapottabb. Jelentős ingatlanpiaci változás az idén nem volt, csupán a súlypontok tevődtek át néhány nagy volumenű, értéknövelő beruházás mentén: a ferihegyi gyorsvasút környékén például jelentősen emelkedtek az árak. Szintén felkapott térség lett a tervezett kormányzati negyedhez kapcsolódó fejlesztések környéke, ahol a várható jövőbeni értékemelkedés miatt alig kerül a piacra ingatlan. Ugyanez történik a négyes metró vonalán, kiemelten a múlté lett budai Skála környékén, ahol a jelentős környezetfejlesztés nyomja fel az árakat. Kesthely Bence egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet: „Társértékesítőink idén úgynevezett fájdalomküszöböket érzékeltek a 13−15, 25−30, valamint az 50 millió forintos árkategóriákban. Az 50 milliós küszöb a vagyonosodási törvény rendelkezései miatt már különösen meghatározó árformáló tényező.” A szakember szerint véget ért a lakóparkok túlzott imázsának varázsa is, a vásárlók egyre inkább megfelelő környezetben keresnek valódi szolgáltatásokat, reális áron.

Új lakások: nem csökkent a kereslet

Az SL Group értékesítési tapasztalatai szerint az újépítésű lakóingatlanok iránti kereslet a tavalyi előrejelzésekkel ellentétben nem csökkent. Az év közbeni forgalom igen hullámzó volt, és a korábbi évekkel ellentétben szinte lehetetlen volt előre jelezni egy-egy hónap értékesítési volumenét. Az idei év legkedveltebb új lakásai másfél vagy kétszobásak voltak. A legkeresettebb lakások átlagos mérete nem haladta meg az 50 négyzetmétert, ugyanakkor egyre kedveltebbé váltak az 55−60 négyzetméteres, egy plusz két félszobás otthonok is.

A kereslet csökkenését az Autóker Holding sem érzékelte. Tapasztalataik szerint a prémium kategóriás ingatlanok iránt továbbra is nagy az érdeklődés. Ebben a szegmensben idén a 70−80 négyzetméteres, két hálószobás lakások voltak a legkelendőbbek, de népszerűek voltak az egy hálószobás, 50 négyzetméter körüli otthonok is.

Küszöbön a lakásdömping

Bár az új lakások iránti kereslet egyelőre nem csökkent, a képet némileg árnyalja, hogy jövőre újszerű lakások tömege kerülhet a piacra, mivel az ingatlanok 15 éves tartás utáni adómentes értékesíthetősége 5 évre csökken. Ez további kínálatbővülést – egyes szegmensekben pedig árcsökkenést is jelenthet − véli Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a lakásszerzési kedvezmény megszűnése után az APEH milyen elbírálási elveket követ majd a hozzá beadott adómentességi kérelmekkel kapcsolatban. Murányi Ákos ettől eltekintve inflációkövető áremelkedést vár a jövő év elejétől, a használt ingatlanok piacán viszont további stagnálást valószínűsít.

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!