szerző:
hvg.hu

A stockholmi székhelyű Skanska első ízben mutatta be nemrégiben elkészült Skanska Office index tanulmányát. Egyúttal bejelentette, hogy legújabb magyarországi beruházása, az A kategóriás Népliget Center első fázisa elkészült – az irodaházat a mai napon adták át.

A Skanska, Skanska Office Index elnevezéssel egy új, piackutatási tanulmány regionális alkalmazását vezette hazánkban. Ugyanez a tanulmány a skandináv államokban már közel öt éve minden évben elkészül. A piackutatás hatszáz cég részvételével történt Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A tanulmány többek között a banki- és pénzügyi szolgáltatói szektor, az információtechnológiai-, és egyéb szolgáltatói szektor, valamint a hirdetés, reklám, és pr szektor szereplőinek véleménye alapján állt össze. A közvélemény-kutatók olyan cégeket kerestek meg, amelyek nem kevesebb, mint ötven dolgozóval, vagy minimum ötszáz négyzetméteres irodaterülettel rendelkeznek. Az indexből nyomon követhető a tanulmányba bevont, jelentős gazdasági társaságok irodapiaci igényeinek alakulása, saját gazdasági fejlődésük, eredményük, fejlesztési terveik tükrében.

Az első hazai irodapiaci igényeket összefoglaló Skanska Office Index legfontosabb gazdasági jellegű megállapítása alapján elmondható, hogy a válaszadók 59 százaléka érzi úgy, hogy saját iparága fejlődni fog. A válaszadók többsége (53 százaléka) szerint saját cége az iparág változásával együtt átlagos mértékben változik, míg 39 százalék úgy gondolja, eredményeik túlszárnyalják az iparág növekedését. A válaszadók 39 százaléka szerint a jövőben több alkalmazottja lesz, míg 11 százalék csökkenést prognosztizál a létszámban.

A válaszadók 27 százaléka úgy gondolja, hogy a jövőben irodája alapterülete növekedni fog, míg 60 százalék nem számít változásra. A válaszadók 14 százaléka szerint csökkenni fog a cége által bérelt irodaterület nagysága. A válaszadók 43 százaléka Pestet, 29 százaléka pedig Budát preferálja irodai helyszínként. A megkérdezettek közel fele (45 százaléka) gondolja úgy, hogy alkalmazottai a cellás elrendezést részesítik előnyben az egybenyitott terek helyett, miközben most 27 százalékuk rendelkezik cellás irodákkal. A válaszadók 25 százalékánál egy dolgozóra jelenleg kevesebb, mint nyolc négyzetméternyi irodaterület jut. A tanulmány fontos megállapítása, hogy egyre több gazdasági társaság tartja fontosnak irodájának kiválasztásánál a környezetvédelmi szempontokat is, a válaszadók nagy többsége személyes ügyének tekinti a klímaváltozást. A cégvezetők tisztában vannak egy irodaház üzemeltetésének káros hatásaival, és remélik, hogy a környezetvédelmi kérdések is előtérbe kerülnek a használatnál. A megkérdezettek fele szerint cége kész arra, hogy magasabb bérleti díjat fizessen az épület energiatakarékosabb működéséért.

A Skanska az Office az Index bemutatásával egy időben bemutatta legújabb irodaházát. A Népliget Center a

Népliget Center
svéd ingatlanfejlesztő ötödik budapesti irodaház fejlesztésének első fázisa. A Könyves Kálmán körút és az Üllői út találkozásánál található komplexum elkészültekor 26 ezer négyzetméteres lesz. A most átadott első fázis tetejére 18 darab napelemet telepítettek, amelyek használatával a Skanska csökkenteni tudja az épület elektromos áram-felhasználást. A napkollektorok az éves melegvíz-fogyasztás közel 60 százalékát fedezik, ami a nyári időszakban a szükséges mennyiségnek akár 100 százalékát is jelenti. Ugyanezt a rendszert telepíti a Skanska a Népliget Center további épületeinek tetejére is.

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Európa legjobbjai között a budapesti állatkert

Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás megállításáért

Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás megállításáért

Legalább az egyik csúcsvezető legyen nő az EU-ban

Legalább az egyik csúcsvezető legyen nő az EU-ban