szerző:
hvg.hu

Több módja is van annak, hogy a társasház pénzt szerezzen. A jó elhelyezkedésű ingatlanok hirdetési felületként is funkcionálhatnak, de ha erre nincs mód, csak pályázatokban gondolkodhatnak. Önerő nélkül viszont semmi esélyük.

Európai uniós pályázati pénzeket társasházak nem igazán tudnak szerezni, hiszen ilyesmit csak tömb-rehabilitációhoz vehetnének igénybe. Az összefogás viszont már egy-egy épületen belül is nehezen megy, több ház lakóit pedig szinte lehetetlen egységbe kovácsolni. Pénz nélkül ráadásul pályázni sem lehet, hiszen az uniós pályázatokat utólag fizetik ki − ami azt jelenti, hogy a költségeket meg kell előlegezni. A társasházak számára így maradnak az egyedi pályázatok, már ha egyáltalán kiír ilyet az önkormányzat. Ebből a szempontból a vidéki társasházak rosszabb helyzetben vannak, számukra alig van pályázat, és vissza nem térítendő támogatást sem sűrűn kapnak − mondja Fürjes Árpád, a Társasházi Közös Képviselők Egyesületének elnöke.

Önerő nélkül nem megy
Ha a társasház nem rendelkezik önerővel, el sem jut a pályázatig. Ezek többségénél ráadásul nem is vissza nem térítendő támogatást adnak, hanem kamatmentes vagy kedvező kamatozású kölcsönt. A támogatáshoz általában harminc százalékos önerő szükségeltetik. A pályázatokat a települési önkormányzatok hirdetik ki, így ez ügyben náluk lehet érdeklődni, de kormányzati portálon is tesznek közzé pályázatokat. Kérdés persze, hogy a társasházi közösség és a közös képviselő mennyire figyeli a támogatási lehetőségeket. A társasházak sokszor azért bukják el a pályázati pénzeket, mert még a szükséges önerőt sem képesek összeszedi. (Ilyen célra lakástakarékpénztáraknál is lehet előtakarékoskodni.) További probléma, hogy a kiírások megjelenésétől a határidő lejártáig nagyon kevés az idő, és ha a társasház ez idő alatt nem tart közgyűlést, nem pályázhat, hiszen ehhez határozatra lenne szükségese. A pályázatírást egyébként általában a közös képviselő (neki ez feladatkörébe is tartozik), néha pedig valamelyik tulajdonostárs végzi. A társasházak pályázatíró céget is megbízhatnak, és olyan is előfordul, hogy a pályázatíró cég jelentkezik a társasháznál. Ha a háznak megvan a szükséges önereje, és esélye van a pályázat elnyerése, úgy is megállapodhat a pályázatot készítő céggel, hogy csak akkor fizet neki, ha megkapja a támogatást.

Műemlékek és plakátok
A helyi védettséggel rendelkező épületek felújítását is a lakóközösségnek kell végeznie, és a költségek is őket terhelik. Az ilyen épületek renoválására ugyanakkor lehet települési értékvédelmi támogatás igényelni a helyi önkormányzatoknál. A műemlék házak tulajdonosai ezt a pályázati formát már nem vehetik igénybe, számukra a műemléki alap nyújt segítséget. Létezik városrehabilitációs alap is, amely kifejezetten az épületek állagának megóvására és felújítására szolgál, védettségtől függetlenül.

A jó helyen lévő társasházak reklámcégekkel is köthetnek szerződést, és a homlokzaton elhelyezett óriásplakátért kapott összegből gazdálkodhatnak. A cégek ilyenkor magával a társasházzal vagy a tulajdonosok által megbízott társasházkezelőkkel állnak szerződésben, a ház pedig a befolyt összeget szabadon felhasználhatja. A másik módszer az építési háló elhelyezése, amelyet csak időszakosan, a felújítás időtartamára lehet kifeszíteni. Az ilyen állványzat alapesetben három hónapig maradhat a helyén, utána el kell távolítani. Ez a módszer főleg belvárosi házak esetében elterjedt; ezekre a helyekre hagyományos óriásplakát elhelyezését nem is engedélyezik.

Tetőtér és üzlethelyiség
A társasház úgy is dönthet, hogy eladja a tetőterét − már amennyiben ez jogilag és műszakilag is lehetséges. A tetőteret építő vállalkozó az ingatlanért cserébe általában meghatározott felújítási munkálatokat végez (pl. rendbe teszi a lépcsőházat, vagy épít egy liftet), a társasház pedig, nem utolsósorban, kap egy új tetőt. Olyan megállapodás is lehetséges, hogy a tetőteret építő cég meghatározott összeget fizet a társasháznak. Ha van a ház közös tulajdonában lévő szuterén vagy tároló, annak bérbeadásán is el lehet gondolkozni. A kiadásból származó fix összeg szintén a közös kasszát gyarapítja.

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

A rendőrség szeretné a frászt hozni a szelfizőkre

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

Öt évre 27 százalékos hozamot ígér a kormány az új lakossági állampapírra

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

30 méteres tréler-pótkocsi-tréler-pótkocsi vontatást videóztak Szolnokon

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Rá sem fog ismerni a megújult Keleti pályaudvarra – fotók

Nem érdekli a fontot May lemondása

Nem érdekli a fontot May lemondása