szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Szigetelés, szerelvények, tömítések, megannyi fontos szempont© sxc.

Szigetelés, szerelvények, tömítések,
megannyi fontos szempont
© sxc.hu
Amikor házat veszünk, számos olyan dolgot is érdemes megfigyelni az első látogatás, megtekintés alkalmával, amit a telek megvásárlásakor is megnéznék. A környék, szomszédság, megközelíthetőség értékelése nem e cikk tárgya, ám nagyon fontos tényezők. Magán az ingatlanon belül először is nézzük meg a terep adottságait, kérdezzünk rá a talajvízre, az eróziós hatásokra. Nézzük meg milyen az uralkodó szélirány, és hogy van-e a közelben villanyvezeték vagy föld alatti vezeték.

Fekvés és közmű
Az egyik első megfigyelésünk/kérdésünk legyen a tájolásra vonatkozó. A délnek irányzott ingatlan általában a legjobb, hiszen a benapozás ilyen tájolással azt jelenti, hogy egész nap egyenletes fényt és meleget kap az ingatlan, és a hazai uralkodó szélirány hatásait semlegesíti. Szinte egyidejű kérdésünk legyen a közműellátottság: a használt piacon korántsem olyan egyértelmű az összközmű, mint az új építésű ingatlanok piacán.

E sorok írója nemrégiben rábukkant egy fénykép alapján gyönyörű budakalászi ingatlanra, amely ára alapján is meglehetősen jó vétellel kecsegtetett. A helyszínen azonban kiderült: az ingatlan távol esik a település központjától, és cserépkályhával lehet csak fűteni: a gáz még csak az utcában sem volt. Az alacsony árfekvés oka tehát ez volt.

Kerített kert
Mielőtt belépnénk a házba, nézzünk körül a kertben. Milyen állapotban van a kerítés, mennyire látnak át a szomszédok? A teraszt, erkélyt nem úgy helyezték-e el, hogy a mellettünk lakók kinézik a nyári ebéd minden falatját a szánkból? Utóbbi épületrész elhelyezkedése és minősége amúgy is fontos, hiszen jó, ha ez is délre néz, ám nem árt, ha egy része fedett, akár tetővel, akár árnyékoló szerkezettel.
Nézzük meg a kert gondozottságát is, hiszen ha komoly földcserére, parkosításra van szükség, megint csak mélyen a tárcánkba kell nyúlni. A csúnya kert ne legyen kizáró tényező, ám jelentős pont az áralkuban: érvelhetünk azzal, mennyit kell rá költenünk.

Mennyi idős valójában?
Az épület korát általában már előre megmondják nekünk, ám a füllentéseket leleplezhetjük. Az életkort azért kell tudni, mert bizonyos szerkezetek, megoldások időnként megújításra, karbantartásra szorulnak, és rosszul járhatunk, ha alábecsüljük az eltelt évek számát. Egy vevőnek néhány héttel ezelőtt egy gödi ingatlanközvetítő kétévesnek mondott házat akart eladni. Amikor a vásárlójelölt műszaki szakértőt hívott, az ingatlanos lebukott: a házban használt radiátorok gyártását, forgalmazását három éve leállították, így végül kiderült, hogy a ház négy éve áll. Persze minél régebbi a ház, annál nehezebb becsülni, ezért jobb tehát, ha a tulajdoni lapot nézzük meg, így jó esetben minden kiderül. Szakértő nélkül nézzük meg a tetőt: a cserepek vagy zsindely cseréje olyan sokba kerül, hogy ritkán esnek neki más nagyobb felújítás nélkül. A szemre látható állapot, kor elárulhatja, nagyságrendileg milyen idős épületről beszélhetünk. Festeni, fafelületeket pácolni bármikor lehet…

Salétrom rossz, repedés nem baj
Nézzük meg alaposan az alapokat, különösen figyeljünk a salétromosodásra. Ez annyit jelent, hogy a fal bizonyos magasságig nedvesedik, lepereg a vakolat. Ez a talaj felőli szigetelés hiányosságára utal, csakúgy, mint a hajszálereken több méter magasságig felkúszó repedés. Ha ilyet látunk, akkor készüljünk fel súlyos tíz-százezrek kifizetésére, mert a szigetelés utólagos javítása sokkal többe kerül, mintha eredetileg vízhatlanították volna az alapot.
A közhiedelemmel ellentétben viszont a repedések megjelenése nem feltétlenül jelent nagy bajt. Van, hogy a ház (különösen az újabb) mozog, és a festék megreped. Gipszkarton és fal találkozásánál, vagy bármely más különböző hőtágulású anyag összeeresztésénél keletkezhet ilyen. Jó esetben egy kis gletteléssel, hálófelhelyezésével és festéssel a dolog orvosolható, a mennyezet és oldalfal találkozásánál pedig árérzékeny megoldás a stukkó felhelyezése.
A nagyobb repedések viszont süllyedésről és az alapok megbízhatatlanságáról árulkodnak.

Szigetelési jelek
További szigetelési gondot fedezhetünk fel, ha penészt, páralecsapódás miatt festékhibákat látunk. Ez a hőszigetelés, hézagtömítés problémáit jelenti, valamint azt, hogy hőhíd keletkezik a lakáson belül (a meleg levegő kivezetődik). Ennek az esztétikai bajokon kívül a fűtésszámlán látjuk jeleit. Kérjünk el egy ilyen számlát, de ne feledjük, sokan átalányt fizetnek, ezért lehet, hogy még több a hónapokra visszaosztott költség. A válaszfalak hangszigetelése is döntő, ezért ne szégyelljünk kopogtatni, a külső falak esetén pedig füleljünk alaposan, mennyi zaj hallatszik be. A külső szigetelés a modern házakon már dryvit anyagú, a régebbi ingatlanoknál kevésbé hatékony módszereket alkalmaztak, így ennek költségeivel is számolhatunk.

Tető, nyílászárók, gépészet
Keressük rovarfertőzöttség, rágcsálók nyomati a házon belül és a tetőn is. A gombásodás, csavarodás mértéke, a csapolások állapota is sokat számít majd az áralkuban. Nézzük meg vannak-e kifagyások, törések, hiányzik-e cserép. Lapos tetőn keressük a beázások jeleit, nézzük meg, felpúposodást, dilatációs hézagot találunk-e.

Alapvető a lépcső repedéseinek, a nyílászárók vetemedésének, mázolásának állapotának felmérése. Nyissuk ki és csukjuk be őket, nem szálltak-e le vagy süllyedtek meg. 

A ház használhatóságát is eldöntheti, milyen gépészetet találunk. A jó kazán, minőségi cirkóbojler értéknövelő tényező. Fontos a kürtőbe vezetett elszívó is. Ha nincs kandalló, de tervezünk, nézzük meg, szükséges-e külön kéményt építeni hozzá. A burkolat felhelyezése, a fugák állapota se kerülje el figyelmünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!