szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A különleges és alternatív helyeken megvalósuló irodaépületek keltik...

A különleges és alternatív helyeken megvalósuló irodaépületek keltik fel jobban a bérlők figyelmét, derül ki a TóPARK komplexum fejlesztőjének legutóbb készült, bérelni szándékozók körében végzett felméréséből. Keresik a különlegeset mind a környezet, mind pedig a belső enteriőr tekintetében – derül ki a közel száz potenciális bérlő véleményét összegyűjtő felmérésből. Az eredményekből az is kitűnik, hogy a kedvelt irodapiaci célterületek már nem kizárólagosan uralják a piacot. Szívesen költöznek a belvárostól távolabb lévő, jól megközelíthető helyekre is, ha azok a bérirodák valamiféle pluszt, vagy különlegességet kínálnak számukra. A leendő bérlők a Hungária körút – Könyves Kálmán körút és Üllői út által határolt részt, dél-Budát, egészen pontosan azon belül is a Lágymányosi híd budai hídfőjének környékét, illetve az M1-es M7-es autópálya menti agglomerációs területet favorizálják leginkább.
A válaszadók közül sokan azért gondolkodnak a belvároson kívüli irodabérleti lehetőségekben, mert úgy látják, többet vagy jobbat kapnak a pénzükért. A jelenlegi gazdasági helyzetben sok cég kisebb büdzséből kívánja finanszírozni az irodabérletet, mindez Budapestről az elővárosi piacra vonzza a bérlőket. 
Döntéseiket ma már jóval több szempont befolyásolja. Míg korábban az elhelyezkedés és a megközelíthetőség volt a legfontosabb, addig mára már a költséghatékonyságot, az optimális helykihasználást, sőt a környezettudatosságot is a legfontosabb szempontok közé sorolják. Ez utóbbi pontot főleg a multinacionális cégek tüntették fel.
Egy-egy bérbevételi döntés meghozatalában számít az épületek hatékonysága is, vagyis hogy ténylegesen hány fő helyezhető el az adott bérleményben. Továbbá az is sokat nyom a latban, hogy milyen, pontosabban mennyire modern az épületgépészet.
Új tényezőként lépett be a humán erőforrás kérdése. Egyre nagyobb jelentőséggel bír az új iroda vonzáskörzetében található megfelelő munkaerő - derül ki a felmérésből. A cégeknek egyrészt egyre fontosabb a jó munkaerő megtartása, másrészt úgy gondolkodnak, hogy az új, különleges munkakörnyezet a legjobb munkaerő megnyerésében is előnyt jelent számukra. Ez fokozottan jelentkezik az IT és telekommunikációs szolgáltató központ területen, hisz ezekben a szektorokban nagyon éles a verseny a munkaerőpiacon.
A bérbe vevők többsége ma már a különálló irodaházat részesíti előnyben. A bérlők egyre nagyobb hányada preferálja a kisebb épületekben jó szeparálódási lehetőséget kínáló házakat.
Ugyanakkor egyre inkább várható a több funkciós projektek térnyerése. Komolyan érdeklődnek olyan projektekben lévő irodaterületek iránt, ahol az irodafejlesztés más funkciók fejlesztésével együtt valósul meg. Az ok pedig kézenfekvő: egy ilyen komplex fejlesztésben az irodaházból elérhető szolgáltatások még szélesebb köre biztosítható, mint a „tiszta” irodafejlesztésekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!