szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A konyha eredeti funkciója az étel elkészítése, de a feladatok listája...

A konyha eredeti funkciója az étel elkészítése, de a feladatok listája jelentősen bővült. Étkezés, beszélgetés, gyereknek leckeírás, és ugye a bulikban is itt gyűltök össze. 

Modern és tiszta, vagyis jól eladható
©

Mit akar látni a vásárló? Legyen a konyha nagy, fényes, modern, neutrális, tiszta. Ha el akarod érni nála a „beköltözésre kész” érzést, akkor ideje az apróbb hibákat eltűntetni, a sérült részeket újjá varázsolni, és néhány esetleg nagyon régimódi elemet lecserélni a megszokott konyhádban. Hidd el megérni egy kicsit belefektetni, megtérül az eladásnál.
 
Légy pultos!

A konyha leglátványosabb pontja a konyhapult, pontosabban a munkafelület. Ellenőrizd a felületét, oldalát, ha leválóban van, ragaszd vissza. Ha menthetetlen, vagy szörnyen egyedi színű, és azon gondolkozol, mire költsd a pénzed, akkor cseréld le a karcos, régen elavult felületet, egy csapásra megváltozik a helyiség hangulata. Lehet csempével bevonni, ami egyedibb színezetet adhat neki.
Ha viszont jó állapotban van és semleges színű, akkor egy alapos tisztítással célba érhetsz. Ez után már csak az a fontos, hogy minél kevesebb eszközöd maradjon kint a munkafelületen, mert az üresség nem csak optikailag növeli a teret, de világosabbá is teszi azt.

Konyha eladás előtt
Mielőtt a vevők jönnek, készülj fel, hogy a konyhád jó tulajdonságait, mint rejtett lámpák, jól kigondolt pakolóhelyek, ötletes megoldások, megemlítsd a vevőknek. Ezek a kis finomságok segíthetnek abban a bizonyos csábításban. Ha a vásárlók mást is látnak a konyhában, mint lábasok és tányérok, akkor egyszerűen arra gondolnak, hogy nincs elég hely azoknak a lakás többi részében, ergo a lakás kicsi és nem praktikus. Ha csak fél órád van egy vevő érkezése előtt, akkor az időt a mindennapi konyhai összevisszaság megszűntetésére használhatod fel a legjobban.
 
Padló és falak

A másik nagy felületet elfoglaló elem a padló. A linóleum már nem divatos, de ha nincs más, akkor legalább valami járólapot, vagy követ finoman utánzót válassz a cserénél. Jól értetted: csere. Nem maradhat a régi nagy mintás, kikopott felület. Ha végképp nincs pénzed cserére, akkor végy egy neutrális színű szőnyeget, ami a lehető legnagyobb területét lefedi a konyhának.
A falakat is érdemes a már sokszor emlegetett semleges színre festeni, minél kevesebb dekorációval, egyedi elemmel. Fényévekkel jobban néz ki, ha egy friss festéssel feldobod a hangulatot. „A minél kevésbé egyedi, annál jobb” kifejezés érvényes a világításra és a lámpákra is.

[[ Oldaltörés: Kacatok, illatok ]]
 
Kacattalanítás

Emlékszel? A konyha alapvetően arra való, hogy ételt készíts, azaz minden nem ezzel kapcsolatos dolgot tüntess el.
 
Gyönyörű, de túlzsúfolt
©

Ebbe beletartozik a gyerek házi feladata, a számlák, képek, naptár… Mindenfajta gyűjteménynek is mennie kell, különös tekintettel a régi sörös dobozokra, üvegekre, melyeket előszeretettel tartogatnak az emberek a konyhaszekrény tetején.
A legnagyobb konyhai eszköz a hűtőgép, melynek eleje legyen tiszta, mentes mindenféle divatos hűtőmágnestől, jegyzettömbtől, fotóktól. Az összes többi konyhai eszközöd is ragyogjon a tisztaságtól, így talán még a kissé elavultság is megbocsátható.
 
Szagok és illatok

A szemetest érdemes szekrényen belül elhelyezni. Sem látványban, sem illatban nem erre vágyik a vevő. A legegyszerűbb, de általánosan elfelejtett apróságot is tedd meg: vidd ki mielőtt jönnek. Furcsának tűnhet, de mégis fontos az illat. Egy vaníliás sütemény, vagy kávéillat sokat adhat az összhatáshoz, de ugyanezt ellenkezőjére fordítja egy fűszeres étel, vagy a hal szaga. A legjobb azonban a „semmilyen” illat: nyisd ki az ablakot 15 percre a látogatás előtt.
Az utolsó simításként néhány új törlőkendő, friss gyümölcs, vagy virág látványa, már csak a hab a tortán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!