szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az idén szeptember végéig több mint 20 ezer befejezett lakás kapott...

Az idén szeptember végéig több mint 20 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és 31 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt.  Az építtetők összetétele 2008 első három negyedévében a természetes személyek javára tolódott el: a lakosság által építtetett új lakások száma 2 százalékkal nőtt, míg a vállalkozásoké 3 százalékkal csökkent 2007 első három negyedévéhez viszonyítva. Eladás céljára 3 százalékkal kevesebb új lakást építettek 2008 első három negyedévében mint az előző év azonos időszakában. 

A kivitelezésben a lakosság szerepét fokozatosan átveszi az építőipar: ebben az időszakban a lakások 19 százaléka épült házilagosan, és több mint háromnegyede építőipari szervezetek által.  Az idei első három negyedévben a kis méretű lakások építése esett vissza legjobban, míg a 60 négyzetméternél nagyobb lakások száma nőtt. Az új lakások átlagos alapterülete 90 négyzetméter, 3 négyzetméterrel több, mint 2007 hasonló időszakában.  Az üdülőépítés jelentősége nagymértékben visszaszorult. Az új engedélyek száma 15 százalékkal, a befejezett üdülőépítések 26 százalékkal estek vissza az előző év hasonló időszakához képest. 

Az idén az első kilenc hónapban több mint 2.100 lakás szűnt meg, 8 százalékkal kevesebb, mint 2007 első három negyedévében. Az összes lakásmegszűnés 44 százaléka avulás, 38 százaléka lakásépítés miatt következett be. A megszűnt lakások átlagos nagysága 70 négyzetméter volt. 

Észak-Magyarország és Dél-Alföld valamennyi megyéjében nőtt a befejezett lakások száma, a régió szintjén 19-20 százalékkal, míg Dél- és Közép-Dunántúlon 20-22 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben. Dél-Dunántúlon az építési szándék is mérséklődött - 25 százalékkal -, Közép-Dunántúlon viszont ugyanilyen arányban nőtt a jövőbeli építkezésre kiadott új engedélyek száma. A településtípusonkénti adatok szerint az 50 ezernél kevesebb lélekszámú városokban a befejezett lakásépítések, az ennél nagyobb városokban az új engedélyek száma emelkedett számottevően, míg a községi építkezések mindkét területen jelentős visszaesést mutatnak.
 
A 2008 szeptemberének végéig kiadott új építési engedélyek alapján lakóépületekben 3 millió négyzetméter, nem lakóépületekben 3 és fél millió négyzetméter beépítését tervezik. A lakóépületek esetében ez 1 százalékkal kevesebb, mint 2007 hasonló időszakában volt, a nem lakóépületek adata ugyanakkor közel másfélszerese az előző évinek. A beépítendő terület több mint háromnegyedét az ipari (35 százalék), mezőgazdasági (25 százalék) és kereskedelmi (16 százalék) épületek foglalják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!