szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A passzívházak olyan alacsony energiaigényű épületek, amelyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron aktív fűtési...


A passzívházak olyan alacsony energiaigényű épületek, amelyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a passzívházak energiaszükséglete elenyésző, a rezsiköltség is jóval alacsonyabb, mint a „hagyományos” épületekben. Magyar viszonylatban csak a fűtésre fordított összeg 80-90 százalékkal csökkenthető ezzel a technológiával.

A hőszigeteléstől a szellőztető rendszerig

Extra, 20-40 centiméter vastagságú hőszigetelés, speciális üvegezésű, háromrétegű nyílászárók, a nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés – ezek alkotják passzívház-technológia három alappillérét.
Egy passzívháznak a hő- és zajszigetelése egyaránt kimagasló. A kontrollált légcserének köszönhetően éjjel-nappal friss, szűrt, tisztított levegő járja át a helyiségeket. A légtömör kialakítás révén a passzívházban ismeretlen jelenség a huzat.
Az energiatudatos építészeti, épületgépészeti tervezés, a precíz kivitelezés, a légtömör, hőhídmentes szerkezetkialakítás ugyancsak elengedhetetlen kritérium. A megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, rendszerekkel fokozható a passzívházak energiahatékonysága. Az ajánlott kiegészítő megoldások: fotovoltaikus (napelemes) áramtermelés, hőszivattyús fűtés, napkollektoros melegvíz-előállítás, pellet- és biomassza fűtés.

Passzívház: nem mindegy, ki tervezi!

A passzívházak nem igényelnek teljesen új építési módot. Ma már minden új építésű ház megépíthető lenne passzívházként. Egy sor kis lépés - melyek mindegyike egy szerkezetelem jobb építési minőségét jelenti - vezet el egy hagyományos háztól a passzívházig - állítja Wolfgang Feist, okl. fizikus, a passzívház elmélet kidolgozója, az Innsbrucki Egyetem professzora. Aki passzívházat szeretne építeni, először is az építészt kell megtalálnia, aki megtervezi az épületet. Passzívház-tervezésre hazánkban egyelőre kevesen specializálódtak, ám a tervezési feladatokat felkészült építészek meg tudják oldani.

Egy ház, amit nem kell fűteni

A passzívházépítés nem jár együtt kirívóan magasabb kiadással, mint a hatályos előírások szerint létesített épület kialakítása. Egy átlagos méretű és adottságú lakóházra vetítve 15-20 százalékra becsülhető a költségkülönbség. Passzívház esetében pluszköltséget jelentenek az extra hőszigetelés, a speciális nyílászárók beépítése, a hővisszanyerős szellőzési rendszer, ugyanakkor nem kell pénzt áldozni a kémény- vagy gázbekötésre, így a kiadások kiegyenlítődnek.
A passzívházban minimális a fűtésköltség. Egy 100 négyzetméteres minősített passzívház fűtési energiaszükséglete mindössze 1500 watt. A passzívház csupán kiegészítő fűtést igényel, ami ideálisan megoldható szellőztetőgépbe épített levegő utánfűtéssel, padlófűtéssel, használati felületbe rejtett elektromos sugárzó fűtéssel.  

Az első magyar passzív családi házak

A 2009. február 5-ére összehívott Passzívházak és Energiahatékony Épületek Szakmai Konferencia (www.passzivhazkonf.hu) a passzívház-technológia és az alacsony energiaigényű épületek szakmai tapasztalatait mutatja be. A rendezvény egyik érdekessége, hogy maguk az építtetők és a tervezők számolnak be a közelmúltban passzívház-technológiával kialakított győri és szakai lakóházak szakmai tapasztalatairól. Várhatóan ez a két lakóépület kapja meg az első hivatalos passzívház minősítéseket hazánkban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Az EU is rábólintott, megvásárolhatja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedő céget

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott

Halálra gázolt egy járdán sétáló férfit, két év felfüggesztettet kapott