szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Időről időre új technológiai megoldások látnak napvilágot, amelyekhez...

Időről időre új technológiai megoldások látnak napvilágot, amelyekhez alkalmazkodniuk kell a kivitelezőknek. Vannak változások, amelyek csak technológiai részszegmenseket érintenek és akadnak, amelyek globális szemléletváltást követelnek meg az iparág szinte teljes keresztmetszetében. Igen, a passzívházak térnyerése az utóbbiak közé tartozik. A változás, az új technológia alkalmazása kételyt, az ismeretlennel szembeni visszafogott szorongást válthat ki az emberből, ezt úgy a legkönnyebb legyőzni, ha minél hamarabb megismeri. A passzívház technológia alkalmazása sem ördöngösség, csak ismerni kell, éppúgy a tervezőnek, mint a kivitelezőnek.

Pontos, precíz munka

A kivitelezők szempontjából lényeges, hogy a passzívházba tudatosan kevesebb tartalékot terveznek be, ezért a pontos, precíz munka elengedhetetlen. Mindamellett, a magára adó kivitelező számára természetes kell legyen, hogy a hagyományos ház építése során is maximális pontossággal és odafigyeléssel dolgozzon. Ezt azért fontos kiemelni, mert nemcsak az adott technológia elvégzése, hanem a kiválasztása is befolyással lehet a végeredményre. Például a polisztirol szigetelőtáblák felragasztása esetén a ragasztót nem pogácsákként kell elhelyezni a táblára, hanem a tábla széle mentén, megszakítás nélkül, körbe kell felvinni, hogy ne alakulhasson ki légmozgás a szigetelés és a tartószerkezet között.

Szakágak együttműködése

Másik fontos jellemzője a passzívház-technológiának, hogy a szakágak szinte mindegyike érintett valamilyen szempontból, minden szakágnak tisztában kell lennie a technológia főbb elemeivel, illetve jobban együtt kell működniük egymással, mint a hagyományos építés során. Különben könnyen előfordulhat, hogy a szerkezetépítők tökéletes munkát végeznek, a nyílászárók beépítése kifogástalan, a szerkezetkész állapotban elvégzett Blower-Door légtömörségi teszt kiváló eredménnyel zárul, azután az ügyfél kér a villanyszerelőktől egy külső fali konnektort. Ha a villanyszerelő nincs tisztában a légtömörség fogalmával, és nem légtömör kültéri aljzatot használ, akkor az átadáskor újra elvégzett Blower-Door-tesztnél a belső konnektoroknál és kapcsolóknál is fütyülni fog a levegő és a tesztet végző mérnök rutinjától függ, hogy két óra alatt, vagy csak két nap után találja meg a hiba okát. Ugyanez igaz az antennásra, a vízvezeték-szerelőre és minden más szakági munkára, amelyek lyukat kell üssenek a ház légtömör burkán.

Légtömörség-vizsgálat

A kivitelezőknek tökéletes tervezői munka után is akad elég tennivalójuk, de azért is érdemes átfogó képpel rendelkezniük a passzívház-technológiáról, hogy a tervekben lévő esetleges hiányokat, pontatlanságokat vagy hibákat időben felismerjék. A megbízó jogos igénye lehet – és ezt minden megbízónak szívből ajánlom is –, hogy a minőségbiztosítás részeként a légtömörségi teszt elvárt értékét és esetleg a hőhídmentesség igazolását termovíziós felvétellel szerződésben rögzítse. A kivitelezőnek, saját érdekében azonban tisztában kell lennie, hogy esetleg mit nem szabad elvállalnia. Légtömör padlásfeljáró, illetve légtömör billenő garázskapu például nem létezik. Akkor sem, ha a tervrajzon szerepel. A garázs egyébként sem része a termikus, illetve légtömör buroknak. Ha az erkélylemez és a födém között nincs termikus elválasztás vagy a nyílászárót nem a szigetelés síkjába építik be, akkor az a rész valószínűleg hőhidas lesz. Légfűtés esetén a légcsatorna befúvó ágát mindig szigetelni kell. A légcsatornának a termikus burok és a szellőztető berendezés közötti szakaszát – mind a frisslevegő-beszívó ágat, mind a fáradtlevegő-kifúvó ágat – kondenzvíz kicsapódása ellen szigetelni kell.

Passzívház egyetem

A kivitelezők nem is tudják elkerülni, hogy ne ismerjék meg a passzívház-technológia legapróbb részleteit is, mert az ő vállukra nehezedik annak súlya, hogy ténylegesen működőképes passzívházak épüljenek. Jó alkalom a passzívház-technológia megismerésére kivitelezők számára is a Passzívház Akadémia és a Bautrend szaklap által szervezett tavaszi passzívházképzés, amelyre a www.passzivhazegyetem.hu címen lehet jelentkezni.
Debreczi Zoltán

Passzívház egyetem

A Bautrend és a Passzívház Akadémia egynapos továbbképzést szervez építészeknek, gépészeknek, kivitelezőknek a nemzetközi passzívház-tananyag alapján. Az előadók ismertetik a passzívház-tervezés speciális elvi szempontrendszerét és példákon keresztül annak gyakorlati oldalát.

Emellett bemutatják az épület energetikai paramétereit, a PHPP for Architects rendszer használatán keresztül.

Az előadások témái:
•    a passzívház szabvány
•    a termikus burok
•    hőhidak
•    légtömörség
•    passzívház nyílászárók
•    passzívházgépészet

A tananyag összeállításában részt vett: Debreczy Zoltán gépészmérnök, a Passivhaus Institut Darmstadt által minősített passzívháztervező gépészmérnök szellőzéstervező; Dr. Szűcs Miklós okl. építészmérnök, a SZIE Ybl Miklós Magasépítési Kar docense; Dr. Medgyasszay Péter okl. építész; Sinóros-Szabó Balázs okl. építész, Farkas Imre okl. gépészmérnök
(X)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

A DK ifjúsági szervezete játékhajót és helikoptert vitt Szijjártó Péternek

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ

Tíz politikai ügy, amelyekben egyszer csak megszólalt az ÁSZ