szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos ma már mindent árulnak a bevásárló központokban; kenyeret...

Sajnos ma már mindent árulnak a bevásárló központokban; kenyeret, bútort, szerszámot, virágföldet, állateledelt és persze virágot is, de hát pont ezért szeretnek sokan ide járni, mert nagy a választék és jók az árak. Legalábbis annak tűnnek!

Aki rendszeresen jár ilyen áruházakba az biztosan találkozott már azzal, hogy a friss növények mellett elszáradt, hervadt növényeket is látni a polcokon. Ez azért van, mert a növények nagy mennyiségben érkeznek CC kocsin (ezek azok a nagy gurulós kocsik, amiken a növények találhatók tálca számra) az üzletekbe, ám arra már nincs külön ember, hogy foglalkozzon ezekkel az élőlényekkel. Nincsenek meg az alapvető feltételek a növények számára; a természetes fény, a páratartalom, a kezelés, az évszaknak megfelelő védelem.

Így, ha a beérkezett áru nem kel el két-három napon belül, a növények az áruház száraz klímás levegőjén hamar elszáradnak. Ezért ha azt tapasztaljuk, hogy egy növény már nem túl szép, háromnál több rajta a száradt vagy sárga levél, akkor ne vegyük meg, mert ez a folyamat nem fordítható vissza.

Gondosabbak a virágboltok

A virágboltokban beérkezés után szinte azonnal lekezelik, vagyis meglocsolják és kibontják a növényeket, és így helyezik el a polcokon. Így a növény friss és szép marad még 3-5 nap múlva is. Ezt a nagy bevásárló központban nem tudják elvégezni, ezért a növény már pár nap múlva gyakorlatilag kiszárad. Persze ez nem jelenti azt, hogy itt nem szabad vásárolni, csak érdemes megnézni mit veszünk meg, ahogy az élelmiszernél is megnézzük a szavatossági időt, a növényeknél is meg kell nézni, milyen állapotban vannak.

A piaci versenyben az áruházak igyekeznek mások előtt kirukkolni egy-egy szezonális virággal, így előfordul például, hogy márciusban olyan muskátli palántát kínálnak, amelynek még a kertész fóliája alatt volna a helye.  A vásárlók örülnek neki, hiszen ekkor már vágyunk a tavaszra és a kertre, de ezek a növények ekkor még csak 60 százalékban életképesek, és az időjárás szeszélyének is ki vannak téve. Itt csak a profit számít és nem a növény igénye. A másik ilyen eset az volt, amikor december közepén épp karácsony előtt gyönyörű bonsait árultak akciós áron az egyik nagyáruházban akciós áron, a vásárlók pedig boldogan vitték a több ezer forintos különlegességet karácsonyra.

A gond nem is a növénnyel vagy az árral volt, hiszen első osztályú volt, ráadásul verhetetlen áron, ám arra senki nem gondolt, hogy kint -12 fok volt aznap és a bonsaiok csomagolás nélkül kerültek ki az áruházból. Aki szólt a pénztáránál, az kapott egy vékony szatyrot, hogy tegye bele a növényt. De télen a hidegben minden növény, legyen az vágott vagy cserepes dupla papírcsomagolást igényel, mert ez megvédi a hidegtől.

[[ Oldaltörés: Csomagolás nélkül sérülékenyek ]]Csomagolás nélkül sérülékenyek

Így azok, akik vásároltak ezekből az akciós növényekből tulajdonképpen pénzt dobtak ki az ablakon, hiszen a bonsai egy héten belül tönkrement a hideg miatt. Így azt javaslom, aki egy ilyen áruházban vásárol növényt - akár nyáron, akár télen - gondoljon a hazaszállításra is, mert nyáron az autó üvegén keresztül megég a növény, télen pedig csomagolás nélkül akár két perc alatt megfagy.

Információkat csak szakértőktől

Amennyiben a növényekkel kapcsolatban tájékoztatást is szeretnénk kapni, akkor jobban tesszük, ha egy nagyobb kertészetet keresünk fel, ahol szakmailag is segítenek vásárlásban! Sok pénzt spórolunk, hiszen nem veszünk meg olyan növényt, ami pár héten belül elhal! Ne dőljünk be az akciós árnak, és a túl korai kerti növény vásárnak, csak azt vegyük meg, ami egészséges és csak akkor, ha az idő már engedi!

Az ajándékba szánt cserepes növényt vegyük meg továbbra is virágboltban, ahol nem csak megfelelő csomagolást adnak mellé, de akár fel is díszítik, így méltó ajándék lesz belőle!

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!