szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon is nagy választékot találunk orchideákból, a gyakoribb...

Magyarországon is nagy választékot találunk orchideákból, a gyakoribb fajtákat kertészetekben, virágboltokban és nagyobb bevásárló központokban darabonként 2000-6000 forintos áron vásárolhatjuk meg. A különlegesebb fajtákat gyűjtőknél és orchidea kiállításon szerezhetjük be, itt már akadnak 10-15000 forintos növények is. Aki szeretne otthon orchideát nevelni, az legjobb, ha lepkeorchideával kezdi (Phalaenopsis), mert ennek gondozása egyszerűbb.

Nem locsolni, spriccelni

Az orchideák az úgynevezett epifita növények közé tartoznak, és eredeti hazájukban a dzsungelek mélyén magasan a fák tetején élnek. Persze vannak más területen is orchideák, amelyek a talajban eresztenek gyökeret, de a legtöbb faj a párás és meleg esőerdőken érzi jól magát.
Éppen ezért itthon is legfontosabb számukra a magas páratartalom, és nem a locsolás. Az orchideákat soha nem ültetik virágföldbe, csak speciális ültető közegbe, a gyökeret pedig faszénnel és fakéreggel veszik körül. Ennek oka, hogy az őserdőkben élő orchideáknak jellemzően léggyökerük van, vagyis a levegőből nyerik ki a nedvességet és a szükséges tápanyagokat. Ezért, ha más növényekhez hasonlóan sűrűn locsoljuk, azzal többet ártunk, mint használunk. Felejtsük el a locsolást, és helyette naponta spricceljük és permetezzük be a léggyökereket, valamint a leveleket. Emellett fontos a megfelelő fény és meleg; ha túl árnyékos a szoba, akkor mesterségesen kell pótolni a világítást.

Illatosak, dögszagúak

Vannak azonban más orchideák (például a virágboltokban is kapható csónak orchidea), amelyek rendes virágföldben élnek, és a hideget kedvelik. Ezek a hegyek magasabb pontjain élnek, ahol a hőmérséklet nem megy 15 fok fölé. Míg a léggyökeres példányok nyáron nyílnak, a csónak orchidea télen nyílik, de csak akkor, ha 10-12 fokos hőmérsékleten tartjuk. Körülbelül 30 ezer orchidea faj él a világon, vannak köztük illatosak, de akad olyan is, amelyik dögszagot áraszt. Van, amelyik csak a teliholdas éjszakákon nyílik, de létezik olyan is, amelyiknek a magja kábítószerként hat az emberre. (Tudta ön, hogy a vanília is az orchideák családjába tartozik?)

Kezdőknek: lepkeorchidea

Jelenleg az orchideák közül a lepkeorchidea tartja az eladási rekordot: ebből a fajtából több mint 13 millió cseréppel adnak el évente. Sikere éppen a könnyű gondozásban rejlik. Így aki szeretne otthonában orchideát nevelni, kezdje a lepkeorchideával.
A növényt helyezzük el világos, de nem tűző napos helyen és naponta permetezzük be a leveleit, léggyökereit. Locsolni elég havonta kétszer, ekkor állítsuk bele egy tál vízbe a cserepét, hogy az ültető közeg átnedvesedjen, de permetezni naponta kell.
Hasznos tippek

- A bimbók kinyílás előtt leesnek: ennek oka a túlszáraz levegő, ekkor állítsuk a cserepét kavicsos tálcára.
- A levelek sárgulnak: túllocsolás lehet a gond, ha a léggyökerek állandóan vízben vannak, elrohadnak.
- A levelek barnulnak vagy barna foltokban száradnak: ennek oka lehet a közvetlen napsütés, amely kiégeti a leveleket.
- Nem virágzik az orchidea: a kevés fény vagy a kevés pára lehet az oka. Adjunk a növénynek orchidea tápot tavasztól őszig, és tegyük világosabb helyre a cserepét.
- Az orchideák átültetéshez használjunk speciális orchidea ültető közeget, amely már minden virágboltban vagy kertészetben beszerezhető akár 3 literes kiszerelésben is.
- Az orchideákat elég 3 évente egyszer átültetni, ekkor a gyökereket is ritkítsuk meg egy kicsit.

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Marabu Féknyúz: Szájer 1.

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”