szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A nárciszokat virágformájuk alapján 10 csoportba oszthatjuk: tölcséresek, nagy csészéjűek, kis csészéjűek...

A nárciszokat virágformájuk alapján 10 csoportba oszthatjuk: tölcséresek, nagy csészéjűek, kis csészéjűek, teltvirágúak, triandrus, cyclmineus, jonquilla, tazetta, poeticus és a hasadt szélűek.

A nárciszokat – a többi tavaszi virággal együtt – szeptember végén, október elején érdemes elültetni, mégpedig jó vízlevezetésű talajba. Öntözni szinte egyáltalán nem kell, hiszen a hagyma tárol minden fontos tápanyagot és nedvességet, ami a növekedéshez szükséges, tavasszal pedig a természetes csapadék elegendő.
A hagymákat ősszel csoportosan ültessük el, az ültetési mélység a hagyma kétszerese legyen. Színben és formában is bőven lehet válogatni: a fehér, a tört fehér és halványsárga, a sárga és narancsos árnyalatok kombinációja kapható.

Nárcisz hagymákat hazánkban is egyre több helyen kínálnak, a leggyakoribb kiszerelésben 5-10 darab található, ezek ára pedig 450 forintnál kezdődik, de a különleges vagy telt virágú fajták ennél lényegesen drágábbak is lehetnek.

Narcissus tahiti

Hagymás évelő növény, virágai teltek, ezek átmérője pedig elérheti a 12 centiméter. A virágok színe halványsárga kis narancssárga színezettel. Évelő ágyásokba és vágott virágnak egyaránt alkalmas. Magassága 45 centiméter, a hagymákat körülbelül 10-15 centiméter távolságra ültessük egymástól.[[ Oldaltörés (Narcissus poeticus praecox) ]]


Narcissus poeticus praecox

Hagymás évelő növény, amelynek a virágai erősen illatosak, épp ezért igen kedvelt kerti növény. A virágai fehér színűek, átmérőjük 5-7 centiméteres, és kora tavasszal nyílnak. A kis méret miatt ideális tavaszi növény lehet gyepbe ültetve. Magassága 35-40 centiméter, a hagymákat pedig egymástól 15 centiméter távolságra érdemes ültetni.

Narcissus paperwhite

Ez új fajtának számít a hagymás növények és a nárciszok között egyaránt. Mivel hazánkban is egyre többen ültetik cserépbe a nárciszt – akár télire is – így a kertészek kifejlesztettek egy olyan fajtát, amely cserépben is jól érzi magát. Mint cserepes szobanövényt is tarthatjuk, ám a cserepét tegyük világos, de hűvös helyre és ne öntözzük túl a földjét. Magassága elérheti a 40-45 centimétert is, egy cserépbe két-három hagymánál többet ne ültessünk. Virágai aprók, fehérek és csoportosan nyílnak. Ha ezt a hagymás növényt szeptember végén vagy október elején elültetjük, akkor télre vagy akár karácsonyra is virágzó nárcisz díszítheti otthonunkat.


 Narcissus ice follies

Hagymás évelő növény, amelynek nagyméretű akár 10 centiméteres virágai is lehetnek. A virágok színe fehér, néha sárgás színezettel. A tavasz közepén nyílnak, évelő ágyásba és gyepbe is ültethető. Magassága elérheti a 40 centimétert, a hagymákat 15-18 centiméter távolságra ültessük egymástól.


 

Narcissus daydream

Hagymás évelő növény, virágai élénksárgák, így gyönyörű színfoltot képeznek kertünkben. A virágok átmérője elérheti a 10 centimétert és a tavasz közepén nyílnak. Évelő ágyásba és vágott virágnak egyaránt jó választás lehet. Magassága 30-35 centiméter, a hagymákat 15 centiméterre ültessük egymástól.

 

További fajták:

Fehér színűek:
Narcissus watieri, N. portrush, N. cool crystal, N. trousseau, N. cheerfulness.

Cirmos fajták:

Narcissus woodland, N. tazetta , N. february silver, N. kilworth

Sárga fajták:
Narcissus daydream, N. fortune, N.charity, N. minor, N. sweetness, N. bob minor

Telt virágú fajták:
Narcissus
golden ducat, N. tahiti, N. acropolis, N. bridal crown, N. irene copeland

Kovács Erika

 viragcenter.hu

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Depresszióval küzd? A légszennyezés is lehet az oka

Depresszióval küzd? A légszennyezés is lehet az oka