szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Balla Ákos, az értékbecslési és piackutatási üzletág igazgatója szerint az ingatlan értékek csökkenése objektív ténnyé...

Balla Ákos, az értékbecslési és piackutatási üzletág igazgatója szerint az ingatlan értékek csökkenése objektív ténnyé vált. Míg korábban az újraárazás intuitív alapon történt, idén a piac reálisan fogja felmérni az ingatlanok értékeit. Így a fejlesztőknek szembe kell nézniük a finanszírozott ingatlan értékcsökkenéséből, a bérleti díj csökkenésből, vagy a növekvő üresedésből eredő következményekkel, amit 2009-ben többnyire nem tettek meg.

Az irodapiacon az üresedés 23,9 százalék volt az év végén, idén 25 százalék várható – mondta Saly Miklós, az irodabérbeadási üzletág igazgatója. Ezen a piacon jelentősen csökkentek – és csökkenni fognak – a bérleti díjak: az A-kategóriás irodákba annyiért lehet beköltözni, mint korábban a B-kategóriásakba, ami továbbra is leértékeli a B-kategóriás irodákat. A nagy cégek körében nem volt jellemző a költözés, sokkal inkább a szerződési feltételek újratárgyalása. A lényeg: a vezető szerint – a túlkínálat miatt és a kereslet hiányában – 2012-ig elfelejthetjük az új irodaház-fejlesztéseket. A szállodapiac fővárosi viszonylatban egyenesen megállt, a további fejlesztésekre több évig egyáltalán nem lesz kereslet.

A legnagyobb mértékű visszaesést a kiskereskedelmi szektor szenvedte el tavaly - mondta el Csörgő Anita, a Colliers retail üzletágának vezetője. Az üresedési ráta is ebben a szektorban volt a legmagasabb tavaly – mintegy 35-50 százalék. A szakember szerint a Mammutban és a WestEndben pl. csupán 5-10 százalékkal csökkentek a bérleti díjak. Új jelenség a piacon a street shopping mall, illetve a desztinációs központ megjelenése. Utóbbi kisebb, belvárosi kereskedelmi épület, amely építészetileg is különleges, de az abban lévő üzletek kínálata is exkluzív. Ilyen a Párisi Nagyáruház. Érdekesség, hogy az összes Alexandra bolt közül a Párisi Nagy Áruházban működő bolt lett a legsikeresebb Alexandra bolt 2 hónap alatt. Hasonló koncepcióban nyílik 2011-ben az Orco Váci1 projektje.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!