szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Különös figyelmet érdemelnek a télen lakatlan házak, melyek esetében az aknában el kell zárni a főcsapot, ezután a...

Különös figyelmet érdemelnek a télen lakatlan házak, melyek esetében az aknában el kell zárni a főcsapot, ezután a víztelenítőcsonkon keresztül ki kell folyatni a belső csőhálózatból a vizet. Fontos, hogy teljesen víztelenítsük a rendszert, ezért a vécé víztartályának kiürítéséről is gondoskodni kell.

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

Vízakna

A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótoljuk, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjunk. A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatjuk, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra.

  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizzük a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjunk.

A mérőelfagyás észlelésekor haladéktalanul hívja a számlán szereplő hibabejelentő telefonszámot. Amennyiben a vízmérő előtti elzáró csap nyitva van, akkor a további vízelfolyás megelőzése érdekében próbálja elzárni.

Vízvezetékek

Nagy hidegben könnyen befagyhatnak a vízvezetékek - különösen a tűzfalakban futó vezetékek. Más helyeken akár még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be.

Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs módunk fűtésre, hagyjuk picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben. Szigeteljük - vagy ennek hiányában - időben víztelenítsük a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket. Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről.

Megelőzés gyárilag

Nagy beruházási költségű családi házaknál gyakori a külső fűtési rendszerek beépítése. Az ereszcsatornák, lépcsők, tolókapuk, garázsok fűtése hatékonyan megoldható fűtőkábellel - akár utólag is. Az ereszcsatornákba kétszer annyi kábel szükséges, mint amennyi a fűtendő csatornaszakasz hossza. A fűtendő szakaszon a kábeleket hosszanti irányban, párhuzamosan kell beépíteni. A vízelvezetés miatt a függőleges lefolyót is teljes hosszában kell megfűteni. Esőcsatornák fűtésére a DTIP-18 típusú hidegvezetővel vízmentesen szerelt, kéteres, konfekcionált fűtőkábelt javasoljuk. A kábelek rögzítése a leggyakrabban műanyag kábeltartókra történik, de sok esetben egyedi megoldást kell alkalmazni (pl. forrasztott vagy ragasztott kábeltartó fülek, fémrács stb.)

Biztosítás

Az ingatlanban történő fagykárra általában kiterjed a lakásbiztosítás. Ezt minden esetben nevesítik a biztosítók. Van, ahol a bővített vezetékes vízkár körében tárgyalják a fagykár okozta károkat.

Fagy miatti csőtörés esetén a biztosítók általában a vízcsövek felolvasztási költségeit és - legfeljebb 6 m csőhosszig - a helyreállítás költségeit vállalják. Ne feledjük, ha bekövetkezett a fagykár, azonnal forduljunk a biztosítóhoz!

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!