szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A Klímabarát Otthon Program 2. egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún.

A Klímabarát Otthon Program 2. egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll. A kettő együtt akár 60 százalékos támogatást is eredményezhet. A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak.

Az alaptámogatás mértéke 30 százalék, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft. A tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik. Ennek mértéke a tervek szerint 10-30 százalék az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően. Itt a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 1 millió Ft lehet.

Szabó Imre, a zöldtárca vezetője újságírók gyűrűjében

A pályázathoz energiatanúsítványt is be kell nyújtani: a beruházást követően az épületnek ugyanis legalább egy energiakategóriát kell javulnia az eredetihez képest, a pályázat kötelező része továbbá a CO2 kibocsátás megtakarításának számítása is.

A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál működő szervezet koordinálja, a pályázatkezelést és a szakmai értékelés az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

A zöldtárca előző, panel épületek klímabaráttá tételére kiírt pályázatra eddig több mint ezer lakóközösség nyújtott be pályázatot, és már 13 milliárd forintnyi támogatásról született döntés. A tárca ugyancsak a klímavédelmi csomag részeként elindította az izzócsere programot, következő lépésként pedig a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására, és a tervek között szerepel klímaerdő telepítése is.

(via Környezetvédelmi Minisztérium)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!