szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmának újabb három évvel történő meghosszabbítását kéri Mesterházy...

A külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmának újabb három évvel történő meghosszabbítását kéri Mesterházy Attila a kormánytól; a moratórium fenntartásához az Európai Bizottság jóváhagyása kell. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, parlamenti frakcióvezetője csütörtökön újságíróknak elmondta: a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását az indokolja, hogy a magyarországi földárak nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az európai elvárásoknak.

A kormánypárti politikus közölte: a jövő év május 1-jén lejáró moratórium meghosszabbítását támogatja Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki arra fogja kérni Gráf József földművelésügyi minisztert, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül tegye meg a szükséges lépéseket. Korábban az agrártárca már támogatta az MSZP képviselőcsoportjának javaslatát. A politikus emlékeztetett: a tilalom bevezetésének az volt a célja, hogy magyar földbirtokrendszer alkalmazkodjon az európai uniós struktúrákhoz, ez azonban a pozitív előrelépések ellenére nem történt meg.

Mesterházy Attila szerint Magyarországon az EU-hoz képest jóval kisebb, három hektár az átlagos földbirtokméret, és az árak is jóval alacsonyabbak, mint az unióban. Példaként említette, hogy az ausztriai földárak háromszor, ötször, míg a holland földárak akár negyvenszer magasabbak, mint a magyar árak.

Ha megszűnne ez a tilalom, akkor a magyar gazdák nehéz helyzetbe kerülnének, hiszen a külföldi vásárlók felvernék az árakat, és bérbe is drágábban lehetne venni földet - fogalmazott. Hozzátette: bíznak benne, hogy a moratórium meghosszabbításával, az adókedvezmények, a támogatások, a hitelprogramok fenntartásával folytatódhat a felzárkózás az EU-hoz.

Cégek kizárva 

Törvény szerint jelenleg még a cégek is ki vannak zárva az ügyletekből, földet kizárólag hazai magánszemélyek vehetnek. A magyar termőföld ára jelenleg egyébként – éppen a tilalmak miatt – jó tíz évvel ezelőtt befagytak, messze el vannak maradva az uniós áraktól.

Mesterházy szerint ma hat tagállamban létezik földvásárlási tilalom, és a meghosszabbításra is van példa, hiszen az előző időszakbeli szabályozás azt mondja ki, ha az EU átlagához képest a tagországban elmaradás van a földárakban és a birtokstruktúrában, akkor ilyen moratóriumra lehetősége van a tagállamnak.

Mesterházy Attila azt mondta: ebben a kérdésben nemzeti konszenzusra van szükség, és jó lenne, ha a tavaly decemberben ezzel kapcsolatban szocialista képviselők által beadott országgyűlési határozati javaslatot támogatnák a pártok.

A külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbítását szorgalmazza a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is, amely csütörtökön emelt szót ezért Tamásiban. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint ki kell kényszeríteni a jelenlegi kormánytól, hogy forduljon az Európai Unióhoz a külföldiek termőföld-vásárlási tilalmának meghosszabbítása érdekében. A szövetség vezetője kijelentette: a következő kormány feladata lesz, hogy a földbirtok-politikában a helyben lakó gazda legyen mindig a legfontosabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!