szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Első lépésként tervezzük meg a kertünk összeállítását, mit hová is szeretnénk ültetni.

Első lépésként tervezzük meg a kertünk összeállítását, mit hová is szeretnénk ültetni. Papíron rendezzük be kertünket, hová szeretnénk a virágokat, hová a zöldségeket, netán a fűszernövények helyét.

Ha erkélyünk van, szedjük elő a tavalyi balkonládákat és cserepeket, mossuk ki őket, hogy amikor ültetni kell, már minden rendben legyen. Takarítsuk, ki a felesleges kacatokat legyen szó akár kertről vagy erkélyről és készítsük elő a balkonládákat és cserepeket

Amikor a kert vagy terasz beültetésén gondolkodunk tavasszal, érdemes átgondolni milyen virágokat szeretnénk, ültetni. Gondoljuk, végig mit szeretnénk a kerti ágyásokba, a szegélyre, a virágládákba, mit ültetnénk a teraszra, és a nagyobb tavalyról megmaradt virágtartókba. Ugye milyen sok helyre kell virág?

Ne csak muskátliban, és petúniába gondolkodjunk, hiszen rengetek, választék van fűszernövényekből, egynyári és évelő növényből, és zöldségekből a vetőmag boltban. Ugye milyen jó lenne egy saját fűszerkert? Vagy kimenni egy kis zöldségért a kertbe?

 

 

Sétáljunk el a legközelebbi vetőmag kereskedésbe vagy szaküzletbe és meglepődünk, hogy pár száz forintért milyen sok virágmagot tudunk választani, és olyan növényeket is találunk, amit nem kapunk meg máshol. Nézzük át a zöldség, a fűszernövény, az egynyári és évelő magokat is. Olvassuk el a hátulján található tájékoztatót, és vegyük figyelembe a kertünk-teraszunk adottságát. Amikor összeválogattuk a sok és változatos maggyűjteményt, kezdődhet a nagy kaland.

Férfiak a kertben: itt a magvetés ideje

Amire szükségünk lesz a magvetéshez: Laza virágföld, nagyobb tálca, vagy cserép, üveglap, és magok. Ha van garázs, vagy egy védett elkerített kerti helyiség rendezkedjünk be, készítsük elő a kellékeket és ültessünk magokat. A magvetés ideje március eleje és vége. A szabadföldi magvetés ideje április eleje és közepe.

A magvetés menete:

Töltsük meg a tálcát vagy cserepeket háromnegyedik virágfölddel, és szórjuk el a magokat. A kisebbekből egy cserépbe érdemes többet is elvetni, a nagyokból elég egy is. Felhasználhatunk régi edényeket, virágládát, cserepet, tálcát, faládát.

 

 

A magokra vékony rétegben szórjuk rá laza jó vízáteresztő képességű virágföldet, ez azért fontos, mert ha agyagos tömött földbe ültetjük, nem tudnak kibújni később a palánták. Amikor ezzel is készen vagyunk, öntözzük meg a magokat, de csak óvatosan nehogy kimossa a víz a munkánkat. A végén takarjuk le egy üveglappal, hogy ne száradjon ki a földje. Fontos hogy ne legyen, se túlszáraz se túl nedves a föld, mert mindkettő káros lehet a magokra. Tegyük, világos védett helyre a cserepet majd figyeljük, ahogy kikelnek a kis magoncok.

Nagyon sok pénzt tudunk megspórolni, ha kertünket saját magvetésből származó növényekkel ültetjük be. Saját fűszerkertünk lehet az erkélyen, egynyári virágágyásunk a kertben, zöldségeink a konyhába, és évelő virágok, amelyeket a vázába is tehetünk. Ha nincs elég helyünk, hogy áprilisig bent tároljuk, a magokat válasszunk olyan növényt, amelynek a magját március végén, április elején szabadba végleges helyre is vethetünk.

Kovács Erika
Virágcenter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!