szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Kezdő kertészeknek az alábbi kombót ajánljuk: bazsalikom, petrezselyem, majoránna, kakukkfű és rukkola.

Kezdő kertészeknek az alábbi kombót ajánljuk: bazsalikom, petrezselyem, majoránna, kakukkfű és rukkola. Elsősorban azért, mert ezek nem igényelnek fáradságos törődést, és alacsony vagy középmagas méretüknél fogva szépen mutatnak a balkonládában. Amellett, hogy csodálatos íz és illatorgiát kapunk tőlük egész nyáron. Aki egyszer rákapott a frissen illatozó, zamatos fűszerek ízére, sokáig ragaszkodni fog hozzá.

Hozzávalók:

- balkonláda (vegyünk olyat, amiben víztartály és vízelvezető árok van)
- virágföld (nyomkodjuk meg a zsák oldalát, és ha azt érezzük, hogy a föld tele van nagy rögökkel és összetapadt nehézkes akkor az a föld nem jó. A jó minőségű laza morzsás virágföld a legjobb fűszereinknek, mert a gyökerük ebben tud a legjobban fejlődni)
- fűszernövény magok

A vetés és kiültetés ideje

A fűszernövények vetési ideje – benti melegágyban - márciustól májusig tart. Mivel a magokat eltérő időpontban kell elhinteni, időrendi sorrendben foglaljuk össze az illatos „fűszergyártás” tudnivalóit. Ne aggódjunk, ha nem tartjuk be pontosan a magvetés és kiültetés időpontját. A természet majd gondoskodik a fejlődésről. Arra azért figyeljünk, hogy áprilisban még lehetnek hajnali fagyok.

Március közepe: a majoránna

A majoránnát március közepén vethetjük a melegágyba, és május végén ültethetjük ki a palántákat végleges helyükre, 15-20 cm-es sortávolságra. Apró magja 18-20 Celsius fokon 5-6 nap alatt csírázik. Tartása egyszerű, gyorsan növekszik, ezért hajtásait rendszeresen metsszük vissza. Az erkélyen egy világos, napos helyet válasszunk számára, cserépbe vagy ládába is ültethető. A majoránna aromája kora reggel vagy késő este a legerősebb, ezért érdemes ilyenkor leszedni.

Március közepe: a kakukkfű

Március közepén szabadágyba, 25-30 cm-es sortávolságra. Tartása egyszerű, gyorsan növekszik, ezért hajtásait rendszeresen metsszük vissza. Ő az egyetlen a felsorolt növények közül, amely vadon is megterem, tűri a százságot. Az erkélyen egy világos napos helyet válasszunk számára, cserépbe vagy ládába is ültethető. Rózsaszínes virágai május-júniusban nyílnak.

Március vége: a petrezselyem

Magját március-áprilisban, 25-30 cm-es sortávolságra érdemes elvetni. A petrezselyem kedveli a napos, meleg kerteket. Nagyon lassan kel, ezért vetéskor sorjelzőként saláta vagy retek magot keverjünk hozzá. A vetést tartsuk állandóan nedvesen, de ne öntözzük túl . A pangó víz káros lehet a gyökérzet számára. A petrezselyem kevésbé napos helyen is szépen fejlődik. Május végétől egészen őszig folyamatosan szedhetők a friss hajtások. Egy csokor petrezselyem több C vitamint tartalmaz, mint a paprika, ezen kívül magas a karotin tartalma is.

Április vége: a bazsalikom

Mivel egynyári fűszernövényről van szó, a bazsalikomot minden évben újra kell vetni és ültetni érdemes egyszerre több cseréppel is ültetni, ládába vagy cserépbe. A vetés ideje: április vége, május eleje. Ne takarjuk be, fényre csírázik! Ne sajnáljuk visszavágni ha, eléri a 15 cm magasságot, mert így csak még erőteljesebben fog hajtani. A bazsalikom kedveli a napos meleg erkélyeket, földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, bőségesen locsoljuk!

A rukkola

A rukkola a legigénytelenebb fűszernövény. Magját tavasztól őszig folyamatosan vethetjük a balkonládában. 10-20 fokos hőmérsékleten 5-10 nap alatt csírázik. A vetést ritkítani nem szükséges. A rukkola a tápanyagban gazdag talajt szereti, de nem igényel különösebb gondoskodást. Nem muszáj minden nap locsolni, kezdő kertészeknek kifejezetten ajánlott!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!