szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A hatóság bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolta...

A hatóság bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolta Zuschlag János egykori szocialista politikus és társait.

Zuschlag János egy 2005-ben indult rutinvizsgálat után keveredett csalás és más bűncselekmények gyanújába. A vádirat szerint civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, amely 2000-2006 között (tehát az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején) pályázatokon szerzett pénzt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, annak jogutódjaitól, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramtól és a fővárosi önkormányzattól.

A bíróság összesen 73 pályázatot nézett át, ebből 70 kapott költségvetési pénzeket. A maradék alapítványi, illetve uniós pénzt szerzett - mondta a bíró az ítélet indoklásában.

A civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeztek, a megszerzett állami forrásokat nem arra használták fel, amire kapták, a pénz felhasználásáról hamis beszámolókat és hamisított számlákat készítettek. A pénzt Zuschlag János irányításával igazából ifjúsági rendezvények támogatására, országgyűlési képviselők választási kampányának finanszírozására fordították, illetve egymást között elosztva magáncélra használták.

A pályázaton elnyert összegek százezer és 2 millió forint közöttiek. Végülis is összesen 72 millió forintos kárt okoztak. Ugyanakkor a kár nagy része megtérült, mert Zuschlag János ügyvédje 50 millió forint átutalását bizonyító okiratokat csatolt be az ügyészségnek. Azt nem tudni, hogy ki, vagy kik utalták át Zuschlagnak a pénzt.

A volt szocialista politikus néhány vádpontban elismerte felelősségét, de a bíróság előtt alapvetően azzal védekezett, hogy az utófinanszírozásos pályáztatási rendszer miatt kényszerültek ilyen megoldásokra, a pártfinanszírozás pedig jogilag szabályozatlan terület.

Zuschlagot 2007. szeptember 21-én vették őrizetbe, az előzetesben eltöltött két és fél év beleszámít majd büntetésébe. Zuschlag mellett, aki felbújtóként az első rendű vádlottja az ügynek, hét társa ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád. További nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt.

A volt politikus gödöllői ingatlanjára és egy Szentendrén található ingatlanban lévő tulajdoni hányadára vagyonelkobzást rendeltek el, valamint zárolták az OTP banknál vezetett számláját.

A bírósági eljárásban tanúként hallgatták meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a csalássorozat idején ifjúsági és sportminiszter volt, valamint Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki Gyurcsány államtitkára volt. Meghallgatták Deutsch Tamást, az Orbán-kormány sportminiszterét is. Zuschlag vallomásában azt állította: "amivel vádolnak, bevett gyakorlat volt a pártok ifjúsági szervezeteiben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!