szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt több mint egy év teljesen átrendezte a régió irodapiacát – állítja az Ablon.

Az elmúlt több mint egy év teljesen átrendezte a régió irodapiacát – állítja az Ablon.  A csoporthoz tartozó társaságok az év elején végeztek felmérést a térségben. Eszerint a válságból a leggyorsabban várhatóan a lengyelek térnek majd magukhoz, míg Magyarországon 2012 környékére találhat magára az irodapiac, és indulhat újra növekedésnek – derül ki a lapunkhoz eljuttatott tanulmányból.

„Az ingatlanpiacon az irodapiaci szegmens van leginkább kitéve a gazdasági viharoknak, így azokban az országokban érdemes számítani a leggyorsabb fellendülésre, amelyek gazdasági szerkezete gyorsabban tud reagálni a válság okozta változásokra. Így például, felméréseink szerint Lengyelországban már beindultak azok a gazdasági folyamatok, amelyek várhatóan elsőként segíthetik talpra a régióban a lengyel irodapiacot.” – mondta Lovro Adrienn, az Ablon magyarországi ügyvezető igazgatója. Az ABLON Group a régióban még Csehországban, Lengyelországban, és Romániában végez ingatlanfejlesztéseket.

A válság hatása leginkább a lengyel piacon volt érezhető: 46 százalékkal kevesebb irodát adtak bérbe tavaly, mint az azt megelőző évben, és bár a kihasználatlansági mutató éppen ezért nőtt – 4,5 százalékról 7,3 százalékra – az még mindig a legalacsonyabb a vizsgált országok közül. A lengyeleket a csehek követik 11,6 százalékos kihasználatlansági mutatóval, Romániában 16 százalékra kúszott fel ez az adat, míg Magyarországon 21,9 százalékra nőtt az üresedési ráta.

Az Ablont természetesen ugyanúgy tervei átgondolására kényszerítette a válság, mint a legtöbb fejlesztőt. Úgy tudjuk, hogy legalább két iroda beruházását kellett elhalasztani. Más cégekhez hasonlóan az Ablonnak is az a fő szempont manapság, hogy feltöltse meglévő irodaházait, illetve megőrizze bérlőit. Ennek érdekében pedig még több kedvezményre van szükség.

Átlagos négyzetméterárak a központi piacokon
Forrás: Ablon group

(euró/hó/m2)

Ország Év Bérleti díj
Románia 2008 23,0 - 24,4
2009 18,0 - 20,0
Csehország 2008 21,0 - 23,0
2009 19,5 - 20,5
Lengyelország 2008 28,0 - 30,0
2009 21,0 - 22,0
Magyarország 2008 13,0 - 16,0
2009 10,0 - 14,0

„Az elmúlt időszakban a bérlői oldalon a nagy területigényű, elsősorban a pénzügyi szektorban tevékenykedő, biztos anyagi háttérrel rendelkező cégek aktivitása volt jellemző: megpróbálnak minél hosszabb távra minél alacsonyabb díjak mellett leszerződni. Ennek eredményeképpen azonban jellemzően nem a meglévő üres irodaterületek fogyatkoznak, hanem jövőbeli projektek épülhetnek meg, amelyeket a fejlesztők a jelenlegi gazdasági környezetben egyébként spekulatív alapon nem kezdtek volna el” –érvelt a vezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!