szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Vizkelety Péter, az alapkezelő makrogazdasági elemzője az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében kifejti: a forint...

Vizkelety Péter, az alapkezelő makrogazdasági elemzője az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében kifejti: a forint június eleji árfolyam-gyengülésekor készített becslés szerint, a hazai fizetőeszköz árfolyamának 4-5 százalékos gyengülése esetén a havi kétmilliárd forintos nagyságrendet is elérheti a devizahitelesek törlesztő részleteinek emelkedése. Hozzáteszi, hogy csak a hétfői árfolyammozgást figyelve, a jelenlegi állapot tartós fennmaradása esetén a terhek növekedése elérheti az egymilliárd forintot.

A forint euró árfolyama hétfőn 291 közelébe emelkedett a pénteken jegyzett 281 forint körüli jegyzésről, miután a hétvégén megállapodás nélkül félbeszakadtak a Magyarország és a nemzetközi hitelezők közötti tárgyalások.

Az elmúlt hetek belpolitikai fejleményei, a rosszabbra fordult nemzetközi klíma és az EU-IMF párossal félbeszakadt tárgyalások nem tettek jót a forinthozamoknak, mindezen tényezők legalább 100 bázispontos hozamemelkedést okoztak az éven túli lejáratokon. Vizkelety Péter szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy a kialakult helyzet beláthatatlan katasztrófába torkollik. Extrém esetben, ha például a következő egy évben nettó értelemben nem tudna Magyarország piaci forráshoz jutni, akkor sem kerülne csőd közeli helyzetbe. Magyarország kellő fegyelmezettség mellett képes magát finanszírozni, az átmeneti nehézségek esetére pedig rendelkezik megfelelő tartalékokkal - emeli ki.

Az elemző kitér arra is, hogy a jelenlegi 5,25 százalékos szintről nem lát esélyt az alapkamat további csökkentésére, a kockázati tényezők (infláció, országkockázati megítélés) ugyanis ezt nem teszik lehetővé. Ugyanakkor bízik abban, hogy a jegybank által kilátásba helyezett, és 3-6 hónapos horizonton mintegy 50 bázispont erejéig a piac által is árazott kamatemelés elkerülhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!